Odlukom direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Međunarodna teatarska organizacija Pandur.Theaters dobitnik je nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

Odluka je donesena na tragu djela osnivača Pandur.Theaters, Tomaža Pandura, koji je svojim predstavama na Festivalu MESS osamdesetih godina obilježio jednu epohu Festivala te dobio najveći broj Zlatnih lovorovih vijenaca kao mladi reditelj i za predstave u cjelini.

Neke od antologijskih predstava koje su se predstavile na Festivalu MESS su Šeherzada, Faust, Hamlet.

“Najveće priznanje Festivala ove godine ide teatru, čiji je osnivač jedan od najvažnijih i najvećih slovenačkih reditelja koji je nažalost otišao od nas. Njegove predstave bile su svojevrsna teatarska revolucija u samom pristupu i načinu rada sa glumcima, spajanju različitih oblika umjetničkog izraza, iznimno vizuelnog dojma koji je postajao njegov specifičan i jedinstven autorski jezik pozornice. Kroz njegove predstave, sticali smo nova gledalačka iskustva i otvarali nove kanale za intenzivne mentalne i emocionalne obrasce“, naveo je u ime direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, reditelj i izvršni producent Festivala, Dino Mustafić.

Pandur.Theaters je međunarodna teatarska organizacija koju su 2002. godine osnovali reditelj Tomaž Pandur i dramaturginja Livia Pandur. Kao vaninstitucionalni teatar, Pandur.Theaters producira internacionalne teatarske projekte u saradnji sa teatrima, teatarskim festivalima i drugim produkcijskim i koprodukcijskim partnerima. Spajajući različite oblike umjetničkog izražavanja u jedinstven scenski jezik, Pandur.Theatres okuplja umjetnike i umjetnice iz različitih dijelova svijeta u multikulturalni i višejezični teatarski laboratorij. U kulturnom i političkom smislu, Pandur.Theatres je kreativni prostor bez granica i model za buduće evropske teatre.

Tomaž Pandur rođen je 19. februara 1963. godine u Mariboru. Živio je i radio u New Yorku, Berlinu te posljednjih godina u Madridu, gdje je 2011. dobio španjolsko kraljevsko odličje Red Izabele II. Sa svojim predstavama gostovao je u mnogim zemljama, od Kolumbije, Meksika, Venezule, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije i Danske. Bio je suosnivač i umjetnički direktor internacionalne teatarske organizacije Pandur.Theaters. Faust, Hamlet, La divina commedia, Ruska misija, Hazarski rječnik, 100 minuta, Tesla Electric Company, Inferno, Barocco, Caligula, Sumrak bogova, Rat i mir, Medeja te balet Symphony of Sorrowful Songs, Michelangelo samo su neke od njegovih brojnih međunarodnih produkcija.

Kompletan program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je ovdje.