Boyhood, film Richarda Liklatera koji je sniman punih 12 godina, a koji govori o odrastanju jednog dječaka i promjenama u njegovoj porodici, svojio je drugu najvažniju američku filmsku nagradu, Zlatni globus, u tri kategorije: za najbolju dramu, režiju i sporednu žensku ulogu, koja je pripala Patriciji Arquette.

Ostvarenje Wesa Andersona, jedan od favorita pred ovogodišnju, 72. dodjelu Zlatnih globusa, The Grand Budapest Hotel, proglašen je najboljim filmom u kategoriji komedije.

Najbolji glumac u drami je Eddie Redmayne, koji je nagradu dobio za ulogu The Theory of Everything, dok je Julianne Moore najbolja glumica u ostvarenju Still Alice.

Michael Keaton je proglašen najboljim glumcem u komediji Birdman, nahvaljenom ostvarenju koje je bilo favorit ovogodišnje dodjele Zlatnih globusa, a Amy Adams je dobila nagradu kao najbolja glumica u komediji Big Eyes.

Ruski film Levijatan proglašen je za najbolji strani film, dok je How to Dress Your Dragon 2 najbolji animirani.

Među televizijskim serijama, Zlatni globus za najbolju komediju osvojila je Amazonova serija Transparent, o razvedenom ocu koji se u poznim godinama napokon može opustiti u svom identitetu žene. U kategoriji drame, serija The Affair je dobila nagradu za odličnu prvu sezonu.

Nagrade dodijeljene sinoć na svečanoj ceremoniji koju su vodile Tina Fay i Amy Poehler, neće uticati na nominacije za Oscara, jer je spisak nominacija, koji će biti objavljen 15. januara, već završen, ali može povećati izglede potencijalnih dobitnika.