Pozorišna predstava “Moja fabrika” u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, rađena po motivima istoimene knjige Selvedina Avdića, na 34. regionalnim Susretima kazališta/pozorišta u Brčkom osvojila je tri festivalske nagrade, uključujući i “Zlatnu statuu” za najbolju bh. predstavu u cjelini.

Na ovogodišnjim Suretima u Brčkom u konkurenciji za nagrade bilo je osam predstava iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Prijedor, Mostar i Zenica), Srbije (Zvezdara teatar), Hrvatske (Satirično kazalište Kerempuh) i Crne Gore (Gradsko pozorište Podgorica).

“Moja fabrika” izvedena je posljednje festivalske večeri, a potom i nagrađena u tri kategorije: za najbolju režiju, za najbolju scenografiju čija je autorica Sabina Trnka, kao i za najbolju predstavu u cjelini.

Bosansko narodno pozorište Zenica je tako i ove godine osvojilo Zlatnu statuu za najbolju predstavu, najznačajniju nagradu Festivala u selekciji profesionalne bosanskohercegovačke pozorišne produkcije. Nagrade je dodijelio međunarodni Stručni žiri u sastavu: Ljiljana Blagojević, profesorica i glumica iz Beograda, Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i Anja Šovagović Despot, dramska umjetnica iz Zagreba.

Predstava “Moja fabrika” je od svoje februarske premijerne izvedbe do danas, sa 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a.

“Moja fabrika” je zasnovana na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava je do sada prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici, Jajcu i Užicu. Proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju i sarajevskog MESS-a. Predstava će 1. decembra biti izvedena na 9. međunarodnom festivalu savremenog pozorišta Desire Central Station 2017. u Subotici, a do kraja sezone se ugovaraju gostovanja u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani, kao i na nekoliko evropskih pozorišnih festivala.