Kako objasniti jedno vino kroz samo jednu priču? Kako shvatiti toliku popularnost jednog vinskog imena, uz koje su mnoge generacije odrastale, koji je preživio burnu istoriju balkanskog regiona i čije pominjanje asocira na sve trajne vrijednosti i tradiciju koje su spojene u samo jednoj čaši?

Vino Ždrepčeva krv

Priča o vinu Ždrepčeva krv počinje u Potiskom vinogorju, koje važi za jedno od vojvođanskih regiona u Srbiji sa najživopisnijom istorijom. U ovom dijelu Vojvodine, duž ravničarske rijeke Tise, krajem 19. i  početkom 20. vijeka, ugledni i imućni grofovi nadmetali su se po bogatstvu i prestižu. Lijepe žene, dobri konji, orgomne njive, veliki voćnjaci podrazumijevali su moć. Ali svi su i dalje bili jednaki, sve dok nisu otkrili čarobnu vještinu vinarstva.

Od tada važi pravilo među svima, da prvi biće samo onaj koji napravi najbolje vino. Legenda kaže da je tako nastalo i vino Ždrepčeva krv u kome su spojene sve strasti tog vremena. Ova legenda se prenosila sa generacije na generaciju, preko svih uživalaca ovog vina neobičnog imena, koje asocira na snagu, radost i bezvremensku ljubav.

Kada pročitamo sve ispričane priče i legende, stvarne činjenice kažu da je ovo vino nastalo ne tako davne 1969. godine, i to po recepturi koja se i danas koristi i koja izdvaja Ždrepčevu krv po jedinstvenoj aromi i ukusu.

Ždrepčeva krv je stono crveno poluslatko vino koje nam dolazi iz vinarije Čoka. Podrumi vinarije Čoka se nalaze neposredno pored vinograda, što doprinosi dobijanju visokog intenziteta sortnih mirisa i aroma. Ova vinarija više od jednog vijeka čuva tajnu hrastovih buradi iz sedam hladnih podzemnih vinskih ulica, koje su se kao nekim čudom našle ispod nivoa rijeke Tise.

Jedinstveni ukus, vino Ždrepčeva krv duguje originalnoj kupaži posebno odabranim crnim sortama grožđa: Vranca, Merloa, Kaberne Sovinjona, Gamea, Muskat Hamburga, koje su uzgajane na najkvalitetnijoj zemlji crnici.

Fenomen zavodljivosti ovog vina, već na prvu čašu, objašnjava prelijepa aroma i pitkost, blaga slast koja razbuđuje sva čula, kao i zavodljiva crvena boja rubina.

Ovdje se priča ne završava, nego nastavlja, zato što je vinarija Čoka omogućila svojim vjernim, a i budućim potrošačima, da vino Ždrepčeva krv bude dostupno u cijeloj Bosni i Hercegovini i to zahvaljujući dugogodišnjem partneru i distributeru, kompaniji Avaks iz Sarajeva.