U Sarajevskom ratnom teatru će u ponedjeljak, 26. novembra u 18 sati biti održana premijera lutkarske predstave Mala sirena. Reprizna igranja su u utorak, 24. novembra u 10 i 12 i četvrtak, 26. novembra u 10 i 12 sati. U decembru, predstava će biti odigrana u utorak 1. decembra u terminima od 10 i 12 sati, te u četvrtak, 3. decembra u 10, 12 i 18 sati.

Tekst potpisuje Ljubica Ostojić, režiju Dubravka Zrnčić Kulenović, a glumice Sonja Goronja, Maja Salkić, Jasminka Požek-Božuta, glumac Sanjin Arnautović i likovne umjetnice Danijela Madacky-Letić i Melisa Musić zadužene za likovnost predstave.

O važnosti lutkarskih predstava

Ljubica Ostojić je na konferenciji za medije organizovanoj povodom premijere predstave naglasila da je predstava rađena po motivima H.C. Andersena čiji tekst pruža više teatarskih čitanja i otvara nove i zanimljive teatarske prostore. Sama predstava je zanimljiva i začudna, te potiče djecu da razmisle o problemima i kako ih prevazići. Sonja Goronja je rekla da se kroz cjelokupni proces u predstavi poistovijetila sa likom Male sirene kroz traganja za istim motivima i način na koji sirena doživljava svijet oko sebe i ljude koji su drugačiji. Maja Salkić je istakla da joj je ovo prvo iskustvo rada u složenoj dječijoj predstavi kao što je Mala sirena, te da ovakvu vrstu pozorišnih predstava pozorište treba cijeniti, posebno u Sarajevu gdje nismo svjedoci lutkarskih predstava na način na koji je ova predstava realizirana. Predstavom se pokušava na bajkovit način približiti životima djece u sadašnjem vremenu, te potaknuti roditelje na razmišljanje koliko vremena provode sa svojom djecom i koje su prave vrijednosti života.

Dubravka Zrnčić-Kulenović je istakla problem da u Bosni i Hercegovini nemamo niti jednog tehnologa lutaka i da je mali broj likovnih umjetnika zainteresiran da se bavi lutkarskim teatrom. Jedan od ciljeva Studija lutkarstva Sarajevo jeste da otvori prostore da se mladi umjetnici koji su zainteresirani specijalistički obrazuju kroz rad na jednoj lutkarskoj predstavi.

Dok čekate na svoju priliku da pogledate Malu sirenu, zavirite u proces rada na predstavi zahvaljujući fotografijama Velije Hasanbegovića.