U svijetu od šećerne bolesti boluje 425 miliona ljudi, a od toga je 199 miliona žena. Dvije od pet su u reproduktivnoj dobi, što je njih više od 60 miliona.

Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba ima simptome dijabetesa kojih nije svjesna. Stoga je ukazati na značaj prevencije, rano otkrivanje bolesti, kao i na optimalno regulisanje vrijednosti glukoze u krvi najbolji način borbe protiv dijabetesa.

Od 25. marta do 8. aprila 2018. godine Wellion, premium brand evropskog kvaliteta, pokreće zdravstvenu inicijativu koja bi u mnogome trebala probuditi svijest građana vezanu za ovu bolest. O značaju prevencije, redovne kontrole, ali i o prilagođavanju načina života oboljelih, tretmanu, savjetima o prehrani i fizičkoj aktivnosti saznajte više u “Prvoj dijabetološkoj ordinaciji na točkovima”.

Tokom 15 dana, u 20 gradova širom BiH (Sarajevo, Mostar, Ljubuški, Trebinje, Livno, Bugojno, Travnik, Bihać, Cazin, Prijedor, Banja Luka, Doboj, Tešanj, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Goražde, Foča, Zenica), na 23 javne lokacije besplatno izmjerite vrijednost šećera u krvi, te u ugodnom razgovoru saznajte sve o prevenciji i načinu života sa dijabetesom. Dozvolite da vam stručno osoblje približi činjenice i probudi svijest o važnosti prevencije.

“S obzirom da je dijabetes bolest modernog doba, te da od njega boluje samo u BiH preko 300.000 osoba među kojima je i veliki broj djece, a svaka druga osoba ima simptome kojih nije ni svjesna, odlučili smo pokrenuti zdravstvenu inicijativu u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, te sprječavanja komplikacija. Dijabetes ne boli i stoga je neophodno vršiti povremeno mjerenje vrijednosti šećera u krvi. “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima” koristiti će Wellion premium proizvode evropske kvalitete koji obuhvataju sve potrebne proizvode za dijabetičare, od trakica, aparata za mjerenje šećera, lanceta, inzulinskih pen igala, dodataka prehrani, tečnih šećera za stanje hipoglikemije, kozmetičkih preparata, do specijalnih torbi za nošenje inzulina”, izjavila je Mr.sci. Nina Erbez, mr.ph., spec, voditeljica projekta.

Više o lokacijama i terminima potražite na Facebook stranici.