Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom 100 godina, jučer je stigao u Sarajevo i narednih će sedmica boraviti i raditi na projektu fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikom.

Ovaj umjetnik je praunuk čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvođač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko, učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone.

Jeronimo Maya je počeo svirati gitaru sa četiri godine, prvi koncert je održao kao sedmogodišnjak u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, Paco de Luciom, pjevačem Enrique Morenteom te „ocem flamenko gitare“, maestro Sabicasom. Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije.

Čuvši sevdalinku, s kojom se prvi put susreo u Granadi slušajući izvedbe Merite Bavčić, bosanske pjevačice koja je ondje provela izvjesno vrijeme, Jeronimo se oduševio ljepotom bosanskohercegovačke pjesme i pozvao Meritu da gostuje na njegovim koncertima širom Andaluzije. Merita, članica sarajevske flamenko grupe „Los Jaleos“ koja je sarađivala sa bosanskohercegovačkim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem, spojila je ovu dvojicu gitarskih virtuoza nakon čega se izrodila ideja o zajedničkom projektu.

Ideja umjetnika je da kroz koncertne aktivnosti predstave dvije kulture i muzičke tradicije spajanjem tradicionalne muzike naroda BiH sa španskim flamenkom. Izvođenje muzičkih tema bh. pjesme uz zvuke flamenka nesumnjivo bi rezultiralo jednim novim zvukom. Na taj način se, kreativnom i savremenom inovativnom reinterpretacijom tradicionalne pjesme pomjeraju granice ovog žanra, njen jezik se osvježava, ona dopire do nove publike i prenosi se do novih kulturnih prostora.

Iako fuzija tradicionalne muzike naroda BiH sa drugim muzičkim žanrovima (poput jazza, rocka, funka, klasične muzike) nije nova stvar, ova kombinacija bi nesumnjivo bila zapažena kod domaće publike i, nadajmo se, ostavila traga i poslužila kao inspiracija za istraživanjem i razvijanjem novih umjetničkih formi budućim umjetnicima i umjetnicama naše zemlje.

Tokom Jeronimovog boravka u BiH pored koncerata, umjetnici će snimati zajednički album te će se organizovati gitarski masterclass za sve zainteresirane gitariste i gitaristkinje države i regiona u saradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju – IMTM.

Koncerti će biti održani u Konjicu 29. septembra (Kamerna sala Doma kulture), 2. oktobra u Banjoj Luci (Banski dvor), 4. oktobra u Sarajevu (Dom Oružanih snaga BiH), te 7. oktobra u Novom Pazaru (Kulturni centar Novi Pazar).

Koncerti u Sarajevu i Banjoj Luci su podržani od strane Ambasade Španije u BiH.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.