Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak, 5. aprila s početkom u 20 sati odigraće se gostujuća predstava “Pobuna mornara” reditelja Diega de Bree koja nam dolazi iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja.

Predstava “Pobuna mornara” prvi je proizvod projekta ADNICH, koji je okupio glumački ansambl iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Nastala je inspirisana tekstovima “Kotorski mornari” Friedricha Wolfa i “Četvrti ugao” Radoslava Rotkovića, a njenu režiju, adaptaciju, vizualni identitet i izbor muzike potpisuje reditelj Diego de Brea.

U predstavi učestvuju glumci Srđan Grahovac, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Atanas Atanasovski, Valentin Kostadinovski, Mak Čengić, Peđa Bajramović, Romano Nikolić, te operska pjevačica Gjylie Pelingu.

Slovenački reditelj Diego de Brea stvorio je predstavu koja je sabrala različitosti dobivši zajedništvo, išavši do kraja u namjeri da nam pokaže kako izgledaju glad i žeđ, agresija onoga koji je iznad, sirova krv i dah koji dramatično napuštaju život. Revolucija se dešava upravo zbog toga, jer života neće biti više ako se ne usudimo.

„Ta strava jeste i nije za publiku. To je način za koji sam se odlučio, nisam htio raditi neki prazan, monumentalni heroizam. Ova pobuna nije promijenila ništa, ali nije bila uzaludna. Danas su ljudi pasivni, pristaju na kapitalističke i neoliberalističke uslove koji nude lažnu sigurnost, ali sa druge strane vlada potuno nezadovoljstvo koje se ne odražava nigdje, pristajemo na sve. Ovi ljudi, u gladi i žeđi, u kavezu broda iz koga nisu sišli četiri godine trpeći sve, to su za nas nezamislive stvari. Mi sve to pratimo kao igrani film, ne identifikujemo se, čovjek je takav da, dok njega ne dirne, nema to veze s njim. Kapitalizam strateški radi na toj pasivnosti. Zato smatram da će neko imati otklon, jer valjda nama treba populizam. Ovo je kolosalna tema koja se vraća i koja je aktuelna“, rekao je reditelj Diego de Brea.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem telefona 033 664 070 ili putem Facebook inboxa. Omogućen je popust za studente i penzionere.

Dobro došli u SARTR!