Predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović bit će izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra danas, 22. aprila s početkom u 20 sati. Urban magazin u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom poklanja vam pet puta po dvije ulaznice za večerašnju predstavu.

„Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju na sigurnu kartu. Stoga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst ‘Majka ili sve lutke idu u raj’, mlade autorice Nedžme Čizmo, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici”, navode iz SARTR-a.

U predstavi igraju Andrea Aković, Aneta Grabovac, Jasminka Požek-Božuta i Kaća Hadžifejzović. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka potpisuje Adisa Vatreš-Selimović, uz asistentice Melisu Musić-Ajkunić na izradi scene i kostima, te Naidu Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu komponovala je Kaća Hadžifejzović.

Predstava publiku uvodi u život jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu.

„Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka“, pojasnila je rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.