U Babinom dolu na Bjelašnici, u blizini Sarajeva, u organizaciji Planinarskog društva Željezničar prošle subote, 22. juna održana je četvrta brdska trail trka Vučko Trail 2019, na čijem startu se pojavilo čak 640 takmičarki i takmičara iz 21 države svijeta. Organizator je izrazio naročito zadovoljstvo što su više od 40 posto činile žene, koje su ostvarivale i sjajne rezultate.

Tri različite trke na tri različite staze obilježile su i ovo izdanje Vučka. Najkraća, Zelena staza, duga 13 kilometara sa 610 metara visinske razlike, okupila je i najviše takmičarki i takmičara, njih nešto više od 370. Prilagođena rekreativkama i rekreativcima, dala je priliku da se u trailu okušaju i oni kojima je ovo prvi susret sa trčanjem u prirodi. Pobjedu su odnijeli Snežana Đurić u ženskoj i Stefan Anić u muškoj konkurenciji.

Atraktivna Plava staza, duga 37 kilometara sa 1450m visinske razlike, vodila je takmičarke i takmičare od Babinog dola, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini te nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja. Najbrži na plavoj stazi bili su Marko Kožul i Anela Muhtarević.

Izazovna Crvena staza, duga čak 63 km sa 3450 m visinske razlike, okupila je 70 najspremnijih i najhrabrijih, a kuriozitet ove staze jeste da je vodila preko dvije bosanskohercegovačke planine – Bjelašnice i Visočice te kroz dvije općine – Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, spajajući tako simbolično ove dvije regije. Medaljama pobjednika zahtjevne Crvene staze okitili su se Linda Doke iz Južnoafričke Republike i Sanjin Vučan iz Hrvatske.

Organizacija i realizacija Vučko Traila okupila je na jednom mjestu brojne trkačice i trkače, ali i preko stotinu volonterki, volontera i entuzijasta iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji su u danima pred održavanje i na sam dan trke bili zaduženi da trka prođe uspješno, te da budu na usluzi takmičarkama i takmičarima.

„Pored takmičarskog aspekta, vjerujemo da smo kreirali i mjesto okupljanja i platformu za promociju turističkih ljepota ovog kraja i Bosne i Hercegovine u cjelini. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo imali najbolju trku do sada i postavili smo pred sebe visoke ciljeve za narednu godinu. Naša namjera je da Vučko Trail postane prepoznatljiv brend i trka koja nudi izazov, avanturu, ali i sjajna druženja i mjesto gdje se grade trajna prijateljstva“, izjavio je Dalvin Kadirić, predsjednik Planinarskog društva Željezničar, organizatora Vučko Traila.