PP Orahovica i Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker dvije su vinarije koje su predstavile slijed od više vrsta svojih vina uz slasna bosanka jela u restoranu Druga kuća.

Bosna i Hercegovina višestruko je povezana s Hrvatskom – društveno, socijalno, ekonomski, mentalitetom i zato ne čudi da je glavna i najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj, Graševina, izrazito popularna i u BiH. Krauthaker je s vinima prisutan na tržištu BiH već dugi niz godina, a PP Orahovica ove godine kreće u osvajanje tržišta.

U narednih godini će biti organizovane promocije spomenutih vina i vinarija u okviru projekta Vinska omotnica, sufinanairanog sredstvima iz HKG i EU kao pomoć sektoru vina. Cilj ovih aktivnosti je podizati svijest o kulturi pijenja vina, njenom gastronomskom značaju, predstaviti Vina Slavonije i pojačati njihov značaj među vinskim potrošačima u BiH.

Slavonija, s umjereno-kontinentalnom klimom i položajima vinograda od 100 do 300 m/nm, južnih ekspozicija, savršeno je područje za uzgoj vina najvišeg ranga kvalitete. Prevladavaju bijela vina, naročito Graševina koja je i najzastupljenija vinska sorta u cijeloj Hrvatskoj.

Od ostalih bijelih sorti mogu se istaknuti Chardonnay, Pinot sivi, Silvanac zeleni, Sauvignon i Rajnski rizling. Od crnih sorti među najzastupljenijim su Frankovka, Cabernetsauvignon, Merlot i Pinot crni, koja daju vina osebujnih aromatskih profila i različitog intenziteta rubin crvene boje.

Mala Švicarska ili grad blizanaca, oba iz različitih razloga, česti su nazivi za grad Orahovica, udaljen 220 km istočno od Zagreba i 75 km zapadno od Osijeka. “Graševina, najpoznatija i najzastupljenija vinska sorta Hrvatske, prisutna već više od 100 godina, glavna je sorta i u PP Orahovica. Ipak, ljupka osobnost Silvanca zelenog učinila je Orahovicu poznatom upravo po tom vinu”, naglasio je predstavnik PP Orahovica, Igor Hruškar.

Vinogorje Kutjevo u kojem se nalaze vinogradi i podrum porodice Krauthaker, idealno je vinogradarsko područje gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju regije uspješno nastavlja Vlado Krauthaker osvajajući za svoja vina brojna priznanja i medalje. Porodičnu tradiciju nastavlja njegova kćer Martina, koja je također počela osvajati međunarodna zlata.