Sarajevski ratni teatar SARTR svoju 26. umjetničku sezonu otvara predstavom “Vesela večer u Sarajevu”. Predstava će biti izvedena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti 5. i 6. septembra u 20 sati.

Ulaznice se mogu rezervisati svaki radni dan od 10 do 16 sati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebooku.

“Vesela večer u Sarajevu” ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Bit će to vesela večer, baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas… Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”. Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.

Uz glumice i glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice vokalnog ansambla “Korona” Anida  Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović. Režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović.