Izdavačka kuća Buybook u saradnji s TRADUKI-jem na sarajevskom Sajmu knjige u petak, 24. aprila u 17:45 organizuje promociju novog naslova Saše Stanišića.

O autoru:

Saša Stanišić rođen je 1978. godine u Višegradu. Od 1992. godine živi u Njemačkoj. Njegov debitantski roman Kako vojnik popravlja gramofon oduševio je čitaoce i kritičare, te je preveden na više od 30 jezika. Za ovaj roman dobio je brojne nagrade, uključujući nagradu Adelbert von Chamisso. Njegov drugi roman, Uoči svetkovine, ubrzo nakon objavljivanja dobio je prestižnu nagradu za najbolji roman godine na Sajmu knjiga u Leipzigu 2014.

O romanu:

Noć je pred Aninu svetkovinu sred istočnonjemačkog ravnog Uckermarka. Selo Fürstenfelde spava. Skeledžija ne – on je mrtav. Gospođa Kranz, slikarka koja noću ne razlikuje boje, sprema se da prvi put naslika selo noću. Zvonar i njegov šegrt hoće da pokrenu zvona, ali njih je neko ukrao. Lisica traži kokošija jaja za svoje mladunce, a gospodin Schramm, bivši natporučnik Nacionalne narodne armije, iznalazi više razloga protiv života nego protiv pušenja.
Niko nije vidio ko je provalio u Zavičajnu kuću, ipak, seoski arhiv je otvoren. Međutim, noćobdije nisu opsjednute time šta je ukradeno iz arhiva, već time šta je iz njega pobjeglo. Stare priče, legende i bajke prate ljude od kuće do kuće. One se sklapaju u roman o jednoj dugoj noći, u mozaik života u selu koje je nekad bilo grad, u kojem se susreću došljaci i starosjedioci, živi i mrtvi, zanatlije, penzioneri i plemeniti odmetnici u dresovima lokalnih klubova. Svi oni žele još ponešto obaviti prije jutra, uoči svetkovine.

 

“Knjiga kakvih je malo. Politički verzirana i stliski majstorska.”

Die Zeit

 

“Svjetska književnost iz Uckermarka. U ovom romanu Saša Stanišić priča kao da sutrašnji dan neće nikad svanuti. Njegov roman je događaj proljeća.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

“Izgleda da je on pripovjedač koji može posegnuti za neiscrpnim zalihama.”

Der Spiegel

 

“Roman Uoči svetkovine je višeglasni portret sela u Uckermarku. I odjednom se njemačka provincija ukaže kao čarobna zemlja puna bizarnih priča.“

Focus