Novinarka Urban magazina Tamara Zablocki dobitnica je nagrade novinarskog konkursa “Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava” u organizaciji UN Women, a nagrađena je za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima.

Nagrađeni tekst je intervju s augustovskom gošćom Sarajeva i književnog festivala Bookstan, aktivistkinjom Monom Eltahawy, “Zapad i Istok dijele teret patrijarhata”.

U obrazloženju žirija stoji: “Zanimljiva priča o spisateljici i feministici koja je najpozvanija da priča o iskustvima Istoka i Zapada, jer živi i živjela je na ‘obje strane’ priče. Muslimanka i feministkinja, Mona je postala glas mnogih žena koje često vidimo kao one koje nisu ravnopravne, a autorica odličnim pitanjima daje prostor sugovornici da s čitateljima podijeli sve dileme i probleme s kojima se suočavaju žene bilo da su rođene na istočnoj ili zapadnoj strani svijeta.”

U ostalim kategorijama dobitnice su Hilma Unkić za najbolji tekst objavljen na internetu, Maja Nikolić za najbolji TV prilog, Ana Kotur za najbolju blogerku i Velida Kulenović za najbolji radijski prilog. Specijalno priznanje UN Women BiH dobila je i ekipa portala www.lolamagazin.com.

Žiri koji je odlučio o pobjednicama činili su bh. novinari i novinarke Zoka Ćatić, Elma Behram, Mersiha Drinjaković, Hana Kazazović i Sara Velaga.

Konkurs za medije “Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava” ove godine je održan prvi put s ciljem da se prepozna i nagradi angažman novinara i novinarki koji svojim profesionalnim radom doprinose promociji ljudskih prava žena.