Izložba “Umjetnost, politika i ostale priče” umjetnice i teoretičarke Ive Simčić, u organizaciji Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono, biće otvorena u sarajevskoj galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 20. juna u 21 sat.

Centralni dio postavke Ive Simčić podrazumijevaće seriju od sedam radova pod nazivom “Scryining” koji su sa ostalim izloženim u konceptualnoj vezi. Ivini radovi, u najkraćem, bave se neoliberalnim konceptom koji nas lišava sloboda i mogućnosti, a pojačava granice među ljudima.

Iva Simčić diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo/grafiku na University of Illinois Chicago 2000. godine, a magistrirala na Yale University School of Art, 2005. godine. Doktorsku tezu pod nazivom “Kolektivizmi kao strategije otpora: političnost slikarstva nakon 1960. godine” odbranila je na interdisciplinarnom programu Teorija umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu 2016. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je docentica u oblasti crtanje/slikanje, te se bavi umjetničkim, teorijskim i predavačkim radom. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada i stipendija poput: Nagrada za slikarstvo 2012, Collegium artisticum 2012, Sarajevo; Mostar Grand Prix 2011. – 14. Anale crteža Mostar; Prva nagrada za najbolji umjetnički rad, Salon mladih Modeli TRANSformacije, Sarajevo, 2008; Jacob K. Javits Fellowship Award in Studio Arts, 2004; Robert Schoelkopf Memorial Traveling Fellowship, 2004; Yale University Scholarship 2003. i 2004; Illinois Art Council Artist Fellowship Award in Visual Arts 2000.

Autorski statement:

Na engleskom jeziku glagol scry (to scry) označava praksu intenzivnog gledanja u određeni objekat ili reflektivnu površinu (kristalnu kuglu npr.) u nadi da će ova praksa podstaknuti vizije, a “posmatrač” (medij) “prepoznati” značajne “onosvijetske” poruke, te predvidjeti buduće događaje.

Serija radova Scrying (kombinirana tehnika na papiru, 20 x 30 cm) nastala je kao pokušaj “dešifriranja” poruka lociranih u romantiziranomi kroz filmski žanr vesterna mitologiziranom krajoliku američkog Zapada (Monument Valley, odnosno obrađeni kadar vesterna One Upon a Time in the West korišten je kao polazište).

Posredstvom holivudskog vesterna, američki Zapad postao je simbol slobode i nade u bolji život – život novih mogućnosti. Istovremeno, ovaj filmski žanr otjelovljenje je konceptualnog utemeljenja američkog društva: Amerika je zemlja “bez granica”, zemlja za sve ljude (“for all the people”). Holivudski vestern strukturiran je na binarnim opozicijama (heroj/društvo, dobar/loš, jak/slab, divljina/civilizacija, itd.), te baziran na narativu koji prati heroja, a koji je [heroj] istovremeno i protivnik normativa/imperativa korumpiranog društva/civilizacije i zaštitnik tog istog društva kada je ono suočeno sa prijetnjama.

U novom globalnom neoliberalnom poretku nedostatak sloboda (a time i mogućnosti) postao je “bolno” očigledan (da li su one ikada i postojale?), dok su granice (koje dijele ljude, ne kapital) sve jasnije i naglašenije. U novom globalnom neoliberalnom poretku “mjesta” za heroje više ne postoje, a budućnost “preko” granice (“across the Western frontier” – da se poslužim riječnikom vesterna) postala je zastrašujuće neizvjesna.

Scrying je pokušaj vizualnog i metaforičnog precrtavanja (engl. redraw, remap) zapadnog pejzaža, te posljedično i modificiranja konotacija koje ovaj “fizički” i mitologizirani prostor pretpostavlja.