Dokumentarni filma Djeca mira reditelja Emira Kapetanovića prikazan je u sarajevskom kinu Meeting point. Glavni akteri filma su djeca rođena u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Mladi, novinari, muzičari i književnici iz Zvornika, Srebrenice, Bijeljine, Tomislavgrada, Mostara i Sarajeva u filmu predstavljaju svoja očekivanja, svoje želje i stremljenja.

Prije prikazivanja filma otvorena je i izložba Riječi i gradovi vizualnog umjetnika Bojana Stojčića koja riječi mladih stavlja u kontekst njihovih gradova. Radoš, Nina, Ivona, Nataša, Zorica i Marko, djeca rođena u miru, izveli su i performans u kojem predstavljaju svoje gradove.

Projekat je pokrenuo Magacin Kabare na čelu sa rediteljem Emirom Kapatanovićem a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Želja pokretača projekta bila je čuti razmišljanja mladih koji nisu direktno opterećeni ratnom prošlošću šta misle o vlastitom životu, gradu, državi i budućnosti.

Pokretač projekta i reditelj filma Emir Kapetović smatra da Bosna i Hercegovina ima mlade kakve ne zaslužuje s obzirom na odnos države spram njih te je sinoć je poručio da generacije rođene u miru treba ostaviti na miru. Performansu, izložbi i projekciji filma prisustvovala je uz domaće političare i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država, Njena ekselencija Maureen Cormack.