U novoj Kongresnoj sali Grand Hotela Neum pod sloganom Connecting the Dots svečano je otvorena deveta NetWork konferencija na kojoj će i ove godine biti riječi o posljednjim tehnološkim i industrijskim trendovima.

Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH, na otvaranju je istakao kako je na NetWork konferenciji kontinuirano rastao broj predavanja i učesnika u posljednjih devet godina, sa 300 učesnica i učesnika na prvoj, pa do nevjerovatnih 1100 učesnica i učesnika ove godine. Rekao je kako vjeruje da će učesnice i učesnici biti posebno zadovoljni programskim sadržajem konferencije, koji čini šest tematskih cjelina, sa više od 80 predavanja, a tokom uvodnog predavanja dotakao se i 4. industrijske revolucije te utjecaja digitalizacije na poslovanje. Prisutnima se obratio i Enis Šahinović iz Microsofta, direktor sadržaja NetWork konferencije, a govorio je o jednoj od centralnih tema ovogodišnje konferencije, primjeni vještačke inteligencije u radnom okruženju.

Konferenciju je podržao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson, koji se obratio putem video poruke pritom naglasivši potencijal IT industrije u Bosni i Hercegovini te neophodnost daljih ulaganja u digitalnu transformaciju javne uprave i harmonizaciju zakonskih propisa.

U fokusu prvog dana konferencije je bio poslovi dio, Business Day, na kojem su IT kompanije – partneri konferencije, predstavili primjere uspješno provedenih procesa digitalne transformacije implementiranih u nekoliko bh. kompanija tokom protekle godine. Jedan od istaknutih govornika, Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, govorio je o saradnji Vlade sa Microsoftom u procesu digitalne transformacije javne uprave i poboljšanja sigurnosti IT infrastrakture.

Svakako su bile zanimljive i radionice namijenjene programerkama, programerima i IT administratoricama i administratorima, koje su pripremili predavači ovogodišnje konferencije Omar Kudović, Tomislav Lulić i Ivan Čuljak, a tokom otvaranja konferencije prepoznati su i predavači koji su predavali na svim do sada održanim NetWork konferencijama: Adis Jugo, Damir Dizdarević, Dragan Panjkov, Enis Šahinović, Jasmin Azemović i Mirad Maglić.

Naredna dva dana više od 80 vrhunskih predavačica i predavača će govoriti o aktuelnim poslovno-tehnološkim rješenjima koja prate globalne IT trendove kao što su vještačka inteligencija, IoT, digitalna transformacija, moderno radno okruženje, modernizacija poslovnih aplikacija, cloud infrastruktura, upotreba open source softvera, poboljšanje sigurnosti infrastrukture i radnog okruženja, napredna analitika i poslovna inteligencija, DevOps, multi-platformski razvoj itd.

Sve informacije o NetWork 9 konferenciji dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije.

Novosti o konferenciji NetWork 9 dostupne su i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.