Izložba radova projekta Actopolis – Umjetnost djelovanja zvanično će biti otvorena večeras, u četvrtak, 8. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u 20 sati u organizaciji Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini.

Izložba sadrži sedam poglavlja i bit će prikazana na ukupno pedeset tabli, a obuhvatit će sedam gradova u kojima se projekat implementira: Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb.

Izloženi radovi će prisutnim građanima i građankama ponuditi odgovore na pitanja kako se urbani prostor u vremenima njegovog ekonomskog iskorištavanja i privatizacije može izgraditi i održati kao zajednički prostor društva te koju ulogu igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam u tim procesima.

Izložbu će otvoriti Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar, Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, te Danijela Dugandžić, kustosica projekta Actopolis Sarajevo.

Govoreći o razlozima pokretanja projekta, direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini Charlotte Hermelink istakla je da je javni prostor u gradovima širom svijeta ugrožen putem investicionih projekata, a mjesta kao što su javni trgovi postaju sve rjeđa. “Javni prostor kao prostor za sve građanke i građane nekog grada, u visokoj mjeri otjelovljuje i predstavu koju neki grad ili neko društvo imaju o onome što bismo mogli nazvati zajedništvom. S obzirom da je nestajanje javnog prostora tako važna tema, sretni smo što je Goethe-Institut kroz svoja predstavništva pokrenuo veliki projekat Actopolis i što u njemu učestvuje i Sarajevo”, rekla je Hermelink, te dodala da će se projekat Actopolis Sarajevo realizovati kroz idejno rješenje parka Hastahana.

Kustosica projekta Actopolis Sarajevo Danijela Dugandžić navela je da je projekat nastao sa namjerom da se pokuša odgovoriti na pitanja šta je javni interes i kakav javni prostor želimo i trebamo. “Period u kojem se Actopolis događa je značajan, ne samo za Sarajevo i druge Actopolis gradove, već i za svijet u cjelini. On predstavlja jedan svojevrsan ustanak za odbranu javnog prostora. Actopolis Sarajevo je nastavak inicijativa koje su u posljednjih nekoliko godina istraživale, mislile, govorile, šetale, mapirale, popravljale, sadile, čistile ili uljepšavale grad s jasnom namjerom da stvore i/ili očuvaju zajedničke prostore”, naglasila je Dugandžić.

Izložbeni materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata prikazat će bogat repertoar mogućnosti djelovanja s ciljem oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo. Slijedeći ideju projekta da poziva na djelovanje u gradu, svi građani i građanke koji posjete izložbu na poleđini centralnih izložbenih poglavlja Topic i Methods moći će ostaviti i svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje.