U Grudama je svečano pušten u rad novi pogon fabrike deterdženata i dječijih pelena Violeta.

Novootvorenu tvornicu Violete je svečano pustio u rad Mladen Ivanić, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, uz prisustvo istaknutih privrednika, predstavnika medija i brojnih zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i regiona.

“Ovo je važan trenutak u razvoju naše kompanije i našeg brenda. Violeta postaje ravnopravan konkurent velikim međunarodnim brendovima u novim kategorijama u cijeloj regiji. Ukupna investicija od oko 40.000.000 KM osigurat će mnoga direktna i indirektna radna mjesta u Grudama i cijeloj BiH, kroz distributivne, prodajne, marketinške i druge aktivnosti. Nadamo se da će naš primjer potaknuti i druge domaće kompanije da ulažu u proizvodnu, koja je ključ razvoja države, a za Violetu, ovo je još jedan uspjeh u dugogodišnjem kontinuiranom razvoju”, istakao je Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violeta, napominjući da pored ekološki osviještene proizvodnje, koja podrazumijeva vlastiti izvor vode, solarno energetsko napajanje i potpunu efikasnost bez otpadnih voda, fabrika zadovoljava najviše svjetske standarde automatizacije i energetske efikasnosti.

Fabrika tekućih deterdženata će, brzinom od 6.000 litara na sat, proizvoditi deterdžente za rublje i ručno pranje suđa, te omekšivače i ostala sredstva za ličnu higijenu.

U okviru fabrike, prvi put u Evropi, za proizvodnju superupijajućih pelena iznimne mekoće će se koristiti najsavremenija japanska tehnologija s brzinom linije od 800 pelena u minuti i automatskom pakirkom. Većina proizvoda iz postrojenja Violeta već se nalazi na policama u trgovinama širom Bosne i Hercegovine, kao i na brojnim stranim tržištima. Uskoro se očekuje i plasiranje novih proizvoda iz kategorije lične higijene.