Akademska slikarica Alisa Teletović predstavila se mostarskoj publici izložbom San jednog neba, na kojoj je predstavljeno dvadesetak radova rađenih kombinovanom tehnikom, iz posljednjeg ciklusa koji je nastao u posljednje dvije godine.

Izložba je pred brojnom publikom otvorena u Galeriji Aluminij, koja je do sada ugostila respektabilna imena ne samo bosanskohercegovačke likovne scene nego i regiona. Za ovu priliku autorica je napisala tekst temeljen na vlastitim promišljanjima o prolaznosti života i kreativnom radu, koji je kao performans izveo Šerif Aljić, prvak Narodnog pozorišta u Mostaru.

Iz performansa je publika mogla saznati da je Alisina životna staza išla od Mostara preko Čapljine, Splita, Zagreba, Klagenfirta, Beča, Australije, Sydneya, Melbournea, Roxby downa, Perta i Sarajeva, omogućujući joj da bogatstvo spoznaje drugih i drugačijih, iz kojeg je crpila inspiraciju.

Direktor Galerije Aluminij Darko Juka je podsjetio na referenetne tačke ove umjetnice istakavši činjenicu da je u njenom ekspresivnom likovnom izrazu sublimisana specifična likovna poetika. O radovima je govorio  novinar i publicist Zlatko Serdarević podcrtavši činjenicu o Alisinom neprestanom prizivanju potrebe za još većom ljubavi među ljudima kao jedinom spasu iz opskurnosti današnje zbilje.

„Kao što mornar na prostranoj pučini osjeća blizinu luke, na skoro identičan način umjetnica, nekom prirodnom silom određena i blagosiljana da otvara zastore iza kojih se smješi duh i dah ljubavi, baš u svemu, pa čak i preko dva brda naslonjena jedno na drugo, vidi trijumf ljubavi. Kad na ovim radovima dodiruje sunce i uživa u pojavi padanja zvijezda, otkrivajući začudni svijet kosmičke harmonije i ljepote, tad emanira radost i ona je kontinuirano prati kao sastavnicu njenog bića, njenog promišljanja o vrijednostima prolaznog svijeta, a kao znak i pečat svog trajanja, onim što će doći, ostavlja pinakoteku, kao svoju zadužbinu ili legat. Poruka, ako je treba tražiti, sublimisana je u snazi duha-dakle umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se rađa. Postoji slika sa tmurnim oblacima kao refleksija na kataklizmično vrijeme, ali plavet kao opsjena ne nestaje. Djela ne samo da pokazuju uzvišene poetske i estetske komponente, nego ujedno iskazuju subjektivne stavove ove umjetnice o savremenim društvanim fenomenima, upućujući na svjetove ljepote življenja sa dominacijom istinskih ljudskih vrijednosti i kosmopolitizma“, istakao je Serdarević.