Treći Festival ulične umjetnosti FUU održat će se od 7. do 9. jula 2017. pod sloganom “Tvoj grad, tvoja umjetnost” i u dane vikenda ponuditi pregršt sadržaja u javnom prostoru Sarajeva.

U petak, 7. jula u 17 sati Gudački kvartet MAS otvorit će treći FUU, a program će nastaviti Arlekin iz Makedonije sa svojim klaunovskih i cirkuskim vještinama i žongliranjem, dok će u Radićevoj ulici biti upriličeno otvorenje samostalne izložbe Nine Komel. U 21 sati, Festival se seli u Sarajevski ratni teatar gdje će biti prikazani dokumentarni filmovi “Trenutak sreće”, “Budimo gradić” i “FUU 2015”, posvećeni uličnoj umjetnosti.

Drugog dana FUU-a, 8. jula u 11 sati otvara se Art market u Velikom parku, koji će trajati do nedjelje do 20 sati. Art market će zvanično biti otvoren koncertom udaraljki, nakon kojeg će se moći poslušati “Poezija za sve” Mirjane Đan. Nešto kasnije, u 14.30 sati slijedi “Ples iznad svega – od tanga do hip-hopa”.

U Radićevoj ulici u 13 sati Ahmed Gabr će predstaviti umjetničke tetovaže rađene kanom, istovremeno će Maida Hodžić izložiti radove pod nazivom “Futurizam”, dok će u 14 sati biti otvorena izložba fotografija Denisa Štrbe “Crno-bijeli svijet”.

U 17 sati slijedi “Artist talk” sa umjetnicom Ninom Komel i otvorenje izložbe “Scream Sarajevo” Romana Kuduzovića u 19 sati. U 20 sati u Vinilu će biti otvorena izložba “Vinil”, a publika će istovremeno moći pogledati dokumentarne filmove o uličnoj umjetnosti.

Drugi dan Festivala FUU završit će koncertom iznenađenja ispred Tržnice na kojem će nastupiti Kombinovani sastav braće Hadžiosmanović i Irhad Baručija street impro. Koncerti počinju u 20.30 sati.

Trećeg dana festivala, u nedjelju, 9. jula u 10 sati u Velikom parku počinje dječiji program sa muzičko-scenskom, teatarskom i gimnastičkom radionicom. Najmlađi posjetioci i posjetiteljke će imati priliku da se druže sa Arlekinom i upoznaju klaunovske i cirkuske vještine žongliranja. U 16 sati u Ulici Maršala Tita nastupa Mirjana Đan sa “Poezijom za sve”.

Istog dana u 18 sati u Papagajki će biti održani koncerti Klavirski trio i Klavir solo i otvorenje izložbe “Život bez styla (je nemoguć)”. Zatim slijedi monodrama “Kafana kao zločin” Aldina Tucića i koncert gudačkog kvarteta Sarajevo Sinfonietta.

Posjetiteljke i posjetioci FUU-a će u Papagajki imati priliku pogledati murale umjetnika Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića i umjetnice Ljiljane Galušić, kao i obnovljeni mural Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala.

Treće po redu izdanje FUU festivala završit će se u 21.30 sati u Papagajki koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije predvođenim Sinanom Alimanovićem.

Kompletan program možete preuzeti ovdje.