Na 10. Bijenalu „Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” koje je održano u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, nagrada za slikarstvo dodijeljena je umjetnici Alisi Teletović.

Njen rad “U ogledalu” prepoznat je među skoro 400 radova od 130 autora iz regije i BiH.

„U ogledalu“ je ciklus koji se sastoji od tri minijature, naziva: Čudoviste u nama, Pročiščavanje glave i U ogledalu,  a koji prikazuje savremenog čovjeka u stanju stresa,  ankcioznosti, nepovjerenja i crnila.

Alisa Teletović svojim potezima oslikava intimne doživljaje ljudi oko sebe, površnost odnosa, lažne osmijehe i izostanak iskrene ljudske vrijednosti. Slikarica želi osvjestiti i ukazati, ponuditi optimizam i putokaz.

“Povezivanje kroz gradove, ljude, prirodu i kulturu je vrlo važan aspekt mog djelovanja i stvaranja povjerenja kod publike. Umjetnost živi u meni i kroz mene, ja sam joj oduvijek vjerna, neovisno o vremenu i uslovima u kojima sam radila. U svom životu mnogo sam se selila, živjela u mnogim gradovima Australije i Bosne i Hercegovine, te sam često bila prinuđena počinjati ispočetka. To me nikada nije pokolebalo u umjetničkom radu, ali je donekle oblikovalo moj izraz. Sa ovom nagradom, i Tuzla je jedan od gradova koji postaju dio mog života“, izjavila je Alisa Teletović.

Spomenimo i da je ova umjetnica prije mjesec dana dobila Specijalnu nagradu na Prvom festivalu minijature – Mini Mo  u Mostaru. Alisu Teletović možete pronaći u njenom ateljeu u Sarajevu, te na www.alisateletovicartist.com  facebooku i Instagramu.