Glumac Leonard Nimoy, kojeg je proslavila uloga Vulkanca Mr. Spocka u čuvenom serijalu Zvjezdane staze (Star Trek), preminuo je u svom domu u Los Angelesu, u 84. godini života, vijest je koja će danas rastužiti milione ljubitelja serije, takvozanih “Trekija”.

Nimoy se godinama borio s bolešću pluća, koju je, kako je ranije sam priznao, prouzrokovala njegova dugogodišnja navika pušenja.

Iako se bavio poezijom, fotografijom i muzikom, i držao školu glume, Nimoya svi pamtimo po ulozi Spocka, koju je glumio od 1966. godine, a kasnije ga je oživljavao i glasom u animiranim serijama, video igrama i brojnim filmovima kultnog serijala. Posljednji put, Nimoy je Spocka igrao u nastavku “Star Trek: Into Darkness”, koji je izašao prije dvije godine, a režirao ga je J.J. Abrams.

Nimoya ćemo pamtiti po pozdravu Vulkanaca koji smo svi makar jednom “vježbali”, kao i vulkanskom blagoslovu “Live long and prosper” (Živi dugo i uspješno), koji su oboje njegova lična ideja. O Spocku, koji je ostavio veliki pečat na samog Nimoya, pisao je i autobiografije: “I am not Spock” iz 1975. i “I am Spock” iz 1995.