Tri nove Mazde su osvojile tri nove nagrade. Japanski proizvođač će preuzeti priznanja Red Dot za nove modele MX-5, CX-3 i Mazda2 na ceremoniji Red Dot: Product Design 2015 u junu.

Četvrta generacija legendarnog roadstera Mazda MX-5, osvojila je Red Dot: Best of the Best nagradu, najviše priznanje ovog takmičenja, “izgubivši” samo 1,6 posto ovogodišnjih glasova za revolucionarni dizajn. CX-3, Mazdin prvi mali SUV, je izabran za Red Dot nagradu za izuzetan kvalitet dizajna. Konačno, potpuno novoj Mazdi2 je dodijeljena posebna nagrada Red Dot: Honourable Mention. Žiri Red Dot takmičenja analizirao je pojedinačna dostignuća svakog modela po nizu kriterija: od inovativnog dizajna do funkcionalnosti, ergonomije i ekoloških performansi.

Tri najnovija modela Mazde tako slijede put prethodnika iz nove generacije. Svi su osvojili priznanja za svoj inovativni KODO – Duša pokreta dizajn, uključujući Red Dot nagrade za njih pet. Kodo linije i oblici predstavljaju koncentrisanu energiju i atletsku prirodu kretanja Mazda vozila. Ovaj koncept vuče korijene iz Mazdine duge tradicije sportskih automobila, za što je najbolji primjer Mazda MX-5. Sada u četvrtoj generaciji, najprodavaniji svjetski roadster, ima jedinstveni dinamični KODO stil.

Poštovanje vrijedno nagrade su, u svojim kategorijama – mali SUV i B segment automobila, zaslužile i Mazda CX-3 i potpuno nova Mazda2.

“Ovo priznanje od Red Dota svjedoči KODO fleksibilnost i umjetničku slobodu koju nam daje”, kaže Kevin Rice, evropski direktor dizajna Mazde. “KODO hvata trenutak napetosti tj. koncentrirane energije, momenat prije nego atleta ili životinja započnu pokret. Jedan od načina za kontrolu vizualne energije je da se ona kompresuje i oslobodi, uz istovremeno kretanje tijelom automobila – Upravo to smo učinili sa novim MX-5. Novi CX-3 primjenjuje različite umetničke pristupe stapanjem dva glavna elementa automobila i stvaranjem energije na taj način. Mazda2 je drugačija, pokazujući kako nam KODO pomaže da svaki automobil iskaže svoju individualnost.”

Mazda_Kevin

Red Dot je najveće i najprestižnije svjetsko priznanje u konkurenciji proizvoda, koje je 1955.godine pokrenuo njemački dizajn centar iz Essena – Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Za Red Dot nagradu: Product Design 2015, međunarodni žiri u koji su bili uključeni dizajneri, profesori i novinari analizirao je 4.928 glasova iz 56 zemalja. Mazda i drugi dobitnici će preuzeti svoje nagrade 29. juna u Aalto Teatru u Essenu. Svi nagrađeni proizvodi iz 31 kategorije, uključujući vozila, će biti izložen u Red Dot Design Museum u Essenu od 30. juna 2015. do 30. jula 2016. i predstavljeni online na www.red-dot.de

Oni imaju pravo da koriste Red Dot simbol, međunarodni pečat izvrsnosti dizajna.