Sarajevski ratni teatar će u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva u nedjelju 21. juna 2015. u 20 sati predstaviti premijeru predstave “Tramvaj zvani žudnja” autora Tennessee Williamsa.

Ova drama je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića. Nakon premijere predstava će se naći na redovnom repertoaru Sarajevskog ratnog teatra od septembra 2015. godine u sklopu programa Teatarski opservatorij.

U predstavi igraju Dina Mušanović, Staša Dukić, Adi Hrustemović i Alban Ukaj, dok je mentor Alen Muratović.

Drama “Tramvaj zvani žudnja”, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film “Blue Jasmine”.

“Tramvaj zvani žudnja” govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje. Blanche DuBois dolazi u posjetu svojoj sestri Steli i njenom mužu Stanleyu, kako bi smirila duhove prošlosti i pokušala da otpočne novi život. U trošnoj kući siromašnog predgrađa dolazi do sukoba dva pomenuta koncepta, čiji su predstavnici Blanche i Stanley.

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa Teatarski opservatorij, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.