Bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar Trifunović dobila je Evropsku nagradu za književnost za roman “Satovi u majčinoj sobi”.

Evropska književna nagrada dodjeljuje se jednom u tri godine za djela iz 37 država i s više jezičkih područja od mlađih autora koji nisu etablirani u svojim zemljama, a uslov je da su objavili dvije do četiri knjige. Ciljevi projekta su isticanje kreativnosti i različitosti u savremenoj evropskoj književnosti, promocija prevođenja i izdavanja literature iz manjih jezičkih sredina, jačanje interesa za čitanje stranih književnih djela i razumijevanje drugih kultura te poticanje boljeg kretanja književnih djela, međudržavne razmjene i prodaje knjige.

Ovogodišnja ceremonija dodjele Evropskih nagrada za književnost održat će se 31. maja u Bruxellesu.

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski danski i francuski.

Uz Tanju Stupar Trifunović, iz Bosne i Hercegovine su bili nominovani još i Lejla Kalamujić za knjigu “Zovite me Esteban”, te Damir Šabotić za knjigu “Nađi me”.

Intervju s nagrađenom književnicom, a koji se tiče upravo nagrađene knjige “Satovi u majčinoj sobi”, možete pročitati ovdje.