Osim porodice i prijatelja, ponekad mi u burnom američkom životu nedostaje sarajevska ležernost. Nijedan drugi grad me ne može opustiti i napuniti pozitivnom energijom poput Sarajeva i zato ga tako često i posjećujem

 Razgovarala_Ana Marić

Fotografije_Emir Klepo

Rođena je u Sarajevu, djetinjstvo je provela u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, a onda je sa šesnaest godina dobila punu ASSIST stipendiju i otputovala u Ameriku na školovanje.  Nakon završetka studija političkih nauka i filozofije na elitnom američkom univerzitetu Columbia University u New Yorku, Tanja Magaš započela je karijeru u raznim investicionim gigantima na Wall Streetu. Ove godine je završila dupli magistarski iz biznisa i finansija na jednoj od najboljih poslovnih škola na svijetu,  the Wharton School, kao i iz međunarodnih odnosa na Lauder Institutu na University of Pennsylvania. Naoružana novim iskustvima, Tanja je nedavno osnovala firmu Imperatrix, koja je kao ekskluzivni distributer za NOW Foods u Bosni i Herceogovini donijela portfolio svijetski najtraženije prirodne kozmetike i na bh. tržište.

Živite na relaciji New York/Sarajevo. Šta najviše volite vezano za New York, a šta za Sarajevo?

New York i Sarajevo, kao dva tako različita grada, se nadopunjuju i pružaju mi savršen balans života. Šta mi u jednom nedostaje, nalazim u drugom. Za New York me vežu intelektualne strane, poput akademskih i profesionalnih mogućnosti kao i pristup svjetskim izbložbama u muzejima ili predstavama u pozorištu. Za Sarajevo me vežu emotivne strane, poput porodice, prijatelja iz djetinjstva, ali i brojnih uspomena iz djetinjstva.

 Kad ste u New Yorku šta Vam najviše nedostaje u Sarajevu?

Osim porodice i prijatelja, ponekad mi u burnom američkom životu nedostaje sarajevska ležernost. Nijedan drugi grad me ne može opustiti i napuniti pozitivnom energijom poput Sarajeva i zato ga tako često i posjećujem.

Ne mogu biti na jednom mjestu predugo

tanja final 1

 Kako je izgledalo Vaše djetinjstvo i kako je utjecalo na Vas kao odraslu osobu?

Odrastajući između Bosne i Hercegovina, Hrvatske, Austrije, Njemačke kao i odlaskom u Ameriku sa 16. godina, imala sam priliku i sreću da puno toga doživim i naučim za svoje godine. Takvo djetinjstvo je vjerovatno u meni i ostavilo posljedice nemira tako da još uvijek ne mogu biti na istom mjestu predugo i stalno tragam za novim iskustvima i što egzotičnijim putovanjima. Samo u zadnjih godinu dana sam proputovala kroz 16 zemalja i skupila brojna, neobična iskustva poput razgovora sa najtradicionalnijim plemenom na svijetu u Namibiji, skoka u vode vulkanskog kratera na Tahitiju, igranja s odraslim tigrovima na Tailandu ili proslave Nove godine na plažama Rio de Janeira zajedno s 2 miliona drugih sretnika.

 Ispričajte nam neku anegdotu iz djetinjstva?

Uz pomoć odstojanja i vremena, povezujem različite životne anegdote u potrazi za nekom potpunom pričom. Tako se sjećam koliko sam bila ponosna kako me je Bill Clinton, tokom posjete poslijeratnom Sarajevu, kao desetogodišnjakinju pronašao u masi, stisnuo mi ruku i poželio da me više sile blagoslove. Tada nisam znala da ću deset godina kasnije s njim sjediti za istim stolom u New Yorku pokušavajući riješiti izazove njegove humanitarne fondacije, ili podržavati promociju njegove knjige uz uzvanike poput Madeline Albright ili ipak slaviti njegov 60. rođendan uz koncert Rolling Stonesa. Život je zaista nepredvidljivi roman.

Gdje izlazite u Sarajevu kad se želite dobro provesti? A u New Yorku?

U Sarajevu mi je važnije društvo od mjesta i zato uživam izaći sa dugogodišnjom drugaricom i, uz čašu vina, nadoknaditi izgubljeno vrijeme. U New Yorku volim eksperimentisati sa različitim restoranima u kojima me neočekivani ambijent, hrana ili cocktail svaki put iznova iznenade. Momentalno mi među najdraže pronalaske spadaju kukuruz u kokosovom sosu u jednom jamajkanskom restoranu kao i cocktail koji se slamkom pije direktno iz lubenice u jednom azijatskom restoranu.

Šta Vas najčešće nadahnjuje?

Uživam u netradicionalnim filozofskim knjigama, razgovorima ili putovanjima, u kojima me pisac, sugovornik ili nesvakidašnje iskustvo provocira novim mislima i time ili širi ili potvrđuje već postojeće vidike.

 Biram udobnost prije estetike

 Ljepota dolazi iznutra. Slažete li se s ovom tvrdnjom?

Apsolutno. Odjeća i šminka nikad neće moći zamijeniti samopouzdanje i vanjski odraz unutrašnjeg zadovoljstva i mira.

Kako biste opisali Vaš modni stil?

Opisala bih svoj modni stil kao jednostavan. Ali svakako najčešće biram udobnost prije estetike.

tanja final 2

Omiljeni dizajner?

Trenutno, Tom Ford. Ali redovno posjećujem i butike drugih dizajnera u potrazi za određenim artiklima – poput Giuseppe Zanottija za cipele ili Chanela za nakit.

Bez kojeg komada odjeće ne možete?

Trenutno sam zaljubljena u dvije prinove iz najnovije kolekcije Tom Forda: zimski kaput i crne čizme do iznad koljena. Zbog njih se čak pomalo i radujem kraju ljeta i početku hladnijih dana.

Kosa je Vaš zaštitno znak. Kojim preparatima održavate kosu zdravom i njegovanom?

Koristim razna kozmetička ulja za njegu kose poput Arganovog ili Kokosovog ulja. Kako vjerujem u prirodnu kozmetiku, isključivo kupujem proizvode američkog brenda NOW Foods. Toliko vjerujem u njihove preparate da sam ih čak odlučila dovesti i na bosansko tržište, tako da se odnedavno mogu kupiti u svim bolje snabdjevenim apotekama širom zemlje. Osim prirodnih ulja za njegu, isključivo koristim profesionalne sprave na kosi. Npr. pegle za kosu mi koriste japansku Kyocera keramičku tehnologiju koja infracrvenim zracima regeneriše dlaku dok mi fen kroz emitiranje negativnih iona zadržava vlagu i povećava sjaj kao i volumen.

Koliko često posjećujete kozmetičke salone?

Trudim se da barem nekoliko puta mjesečno zakočim buru života i opustim se uz neki od brojnih tretmana koje mi New York nudi.

Must have make up?

 Bez sjajila za usne nikad ne napuštam kuću.