Prvi Mom's Day, jedinstveni edukativno-zabavni događaj u okviru Omladinskog filmskog festivala, održan je na sarajevskoj Žutoj tabiji krajem jula, zahvaljujući naporima Bio Save, vodeće banke matičnih ćelija u regionu, te ZI PR Consultancy. Ovaj događaj organizovan je specijalno za buduće mame, ali i sve one koji se žele bolje informisati o bitnim stvarima za veliki događaj u životu – roditeljstvo, s posebnim naglaskom na majčinstvo.

Mom’s Day se sastojao od niza praktičnih i interaktivnih radionica, koje su vodili kvalificirani stručnjaci i stručnjakinje, pruživši odgovore na teme o kojima mislimo da znamo sve, ali o kojima još uvijek možemo puno naučiti. Majčinstvo, roditeljstvo u cjelini, prekretnica je u životu svake osobe koja se na njega odluči, te najvažnija odluka koju možemo donijeti.

“Praktične radionice za buduće mlade roditelje, s naglaskom na majke, zamišljene su kao mjesto na kojem će svi zainteresirani pronaći profesionalne, tačne i praktične informacije o najzahtjevnijem segmentu života: kako biti što bolji roditelj”, rekla je Vanja Mihajlović, managerica za razvoj Bio Savea u Bosni i Hercegovini.

Dojenje, povijanje djeteta, posjeta patronažne sestre, samo su neke od tema koje su predstavljene tokom Mom's Daya. Iako se čini da se o njima ništa novo nema reći, da su te aktivnosti prirodne i da ih svako zna, često se pokaža da su daleko od jednostavnog. U poplavi informacija koja danas vlada, jako je teško odabrati i prepoznati one koje su od stvarne koristi za što bolji i lakši odgoj djece, ali i jednostavnije roditeljstvo. Roditeljstvo je puno više od odgoja djeteta, ono podrazumijeva osiguranje da početak tog procesa prođe što lakše, da da najbolju moguću osnovu za dalji razvoj.

Namjera organizatora je da Mom's Day postane tradicionalan, da se svake godine dopunjuje novim, interesantnim sadržajima, koji će koristiti prvenstveno majkama i očevima, ali i svima koji tek planiraju porodicu.