Sarajevski ratni teatar je pred kraj 2015. godine za svoju publiku priredio tri izvođenja predstave “Tajna džema od malina – Nova formula”. Predstava će biti odigrana u subotu, 26, ponedjeljak 28. i utorak, 29. decembra, u terminu od 20 sati.

Senzacionalno: Zapanjujuća otkrića na temelju najnovijih istraživanja!

Da li duh koji noću straši goste u hotelu Evropa ima neke veze sa Jakobom Esalovićem, čovjekom sa Šiljinim licem? Sarajevski vampir ponovo šeta gradskim ulicama. Ko će mu ući u trag? Da li je nevidljivi čovjek Amir Amrić u susretu sa svojim bratom konačno spoznao svoj lik u ogledalu? Da li su istiniti podaci Pedra Paname, po kojima je najezda džinovskih pacova u Sarajevu tek zakašnjela posljedica neslavnog eksperimenta nacističke jedinice Klingsor? Hoće li pismo, koje je Ona ponovo poslala ljubavi svog života, konačno naći pravi put do svog primaoca? Toliko novih pitanja i nerazjašnjenih sarajevskih misterija.

Sarajevski ratni teatar ponovo je okupio odabrani tim istraživača i istraživačica da sve ove navode još jednom preispitaju. Neustrašivi novinar/zavodnik Pedro Panama, tajna agentica/spisateljica/kopačica dijamanata Ona, slikar/nakaza sa Alifakovca Jakob Esalović, pijanista amater/vampir/poručnik Hiršfic, strip scenarista/nevidljivi čovjek Amir Amrić U NOVOM SVJETLU!

U predstavi igraju: Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović, Benjamin Bajramović, dramatizaciju i dramaturgiju potpisuju: Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić, scenografiju potpisuje Mirna Ler, kostimografiju, Emina Hodžić Adilović, muziku za ovu predstavu uradio je Damir Imamović, vizuelni identitet/animacije potpisuje Emina Kujundžić, scenski pokret: Branko Potočan, VJ-ing: Edita Gazibara, dizajn: FABRIKA, ilustracija: Dragan Rokvić, izvršne producentice: Sabina Šabić i Latifa Imamović, a producent predstave je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

“Tajna džema od malina” predstavlja dramatizaciju istoimene zbirke priča Karima Zaimovića.

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književinh talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama „Tajna džema od malina“ osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade, i upravo je to razlog za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra. Mnogi naši suvremenici smatraju da je najtragičnija sudbina bosanskohercegovačke književnosti dvadesetog stoljeća upravo sudbina Karima Zaimovića.

Rezervacije ulaznica: Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h) ili Facebook inbox. Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10 do 16 sati, a na dan predstave i od 18 do 20 sati.