Nakon upoznavanja sa autorima/cama koji/e će ove godine predstavljati Hrvatsku i Makedoniju, drugi Internacionalni festival književnosti Bookstan sa zadovoljstvom najavljuje predstavnike Slovenije u Regionalnom programu festivala. Pored Gorana Vojnovića, dugogodišnjeg Buybookovog autora, Bookstan će ugostiti i Tadeja Goloba, koji je debitantskim romanom oduševio publiku i struku.

U četvrtak, 6. jula u 15 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu s Goranom Vojnovićem i Tadejem Golobom razgovaraće prevodilac njihovih djela sa slovenačkog i književnik Ahmed Burić.

Tadej Golob je rođen 1967. u Mariboru, slovenački je planinar i pisac. Njegova prva knjiga “Z Everesta”/S Everesta opisuje spuštanje Dave Karničara, slovenačkog alpiniste i ekstremnog skijaša, na skijama niz Mount Everest. Slijedile su biografije Petera Vilfana, Zorana Predina i Gorana Dragića. Golob je autor romana “Zlati zob”/Zlatni zub, “Kam je izginila Brina?”/Gdje je nestala Brina?, “Ali boma ye!”, te “Svinjske nogice”, za koji je dobio Kresnikovu nagradu 2010. godine. Ovaj roman pripovijeda duhovitu priču o ambicioznom crtaču stripova u potrazi za inspiracijom, koji pokušava sastaviti kraj s krajem, te se na toj margini suočiti sa svojom nepostojećom karijerom, porodicom i društvom. Naslov romana referira se na pokušaj glavnog junaka da usavrši umijeće tetoviranja, tako što vježba na svinjskim nogicama.

Goran Vojnović je slovenački pisac, pjesnik, scenarist i filmski redatelj hrvatskog porijekla, rođen 1980. u Ljubljani. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u rodnom gradu. Najpoznatiji je po svom prvo romanu “Čefurji raus”, koji je dobio brojne nagrade, ali i tužbu slovenačke policije, koja je povučena dan kasnije nakon medijske pažnje i javnog ogorčenja na policiju koja diže prijave protiv fikcije. Kasnije je roman pretočen u uspješnu pozorišnu predstavu, a konačno i u cjelovečernji film koji je režirao sam Vojnović. Svoju prvu zbirku poezije “Lep je ta svet” objavio je 1998. Njegov roman “Čefurji raus” dobio je Prešernovu nagradu i nagradu Kresnik, 2009. drugi Vojnovićev roman, “Jugoslavija moja dežela”, također postaje bestseler i nagrađen je ponovno Kresnikom. Njegov posljednji roman “Figa” prate odlične kritike.