S pravom je možemo nazvati renaissancewoman, jer njene ruke mogu sve. Što Tabitha Simmons, konsultantica u modnoj kući D&G, stilistica Voguea i dizajnerica dotakne, pretvori se u zlato. Zato su i njene cipele uspjeh.

Priredila: Nina Varga

Po preporuci prijatelja, Jeffersona Hacka, koji je urednik časopisa Dazed & Confused, Tabitha se usudila da pretvori strast prema cipelama u svoj brand. Ispostavilo se, veoma uspješno. Iako još uvijek radi za Vogue i kao konsultantica modne kuće D&G, njena linija cipela izuzetno joj je važna. Ona kaže: “Tako mi se sviđa dizajnirati, it’s my thing.” Njene kreacije su lične i kapriciozne, u njima se prije svega prepoznaje britanska pozadina.

Alexa Chung, Kate Middleton, Charlize Theron, Kate Moss, Gwyneth Paltrow… beskrajna lista poznatih fanovi su Tabithinog dizajna. Ona je zadovoljna time, ali joj se najviše sviđa kad sretne nekoga na ulici ko nosi njene cipele. Zna oduševljeno reagirati: “Ti nosiš moje cipele!” A ljudi obično odgovore: “Ne, to su moje cipele.”

Multi-task vještine

Simmons je započela karijeru kao model, iako danas priznaje da za to nije bila stvorena. Međutim, zahvaljujući modelingu uplivala je u svijet mode. Nakon završenih studija filma na Univerzitetu Kingston počela je stažirati u časopisu Dazed & Confused kao stilistica. Sada već deceniju radi kao modna urednica američkog Voguea, ali nalazi vremena i za saradnju sa časopisom Love. U ranoj karijeri bila je tražena kao konsultantica brandova poput Alexander McQueen, Calvin Klein i dr. Danas se fokusira na šest revija godišnje modne kuće Dolce & Gabbana. Deset dana prije leti u Milano i radi na pripremama za reviju.

Tabitha

Tabitha ima sinove Elliotta i Dylana sa modnim fotografom Craigom McDeanom. Multitasking je riječ koja najbolje opisuje njen stil života, s obzirom na to da živi i radi na relaciji New York–Milano–London. U svijetu mode poznato je da muški kreatori dizajniraju ženske cipele, a Christian Louboutin, Gianvito Rossi, Pierre Hardy, Manolo Blahnik samo su neki od njih. Međutim, to što je Tabitha jedna od rijetkih žena među tradicionalno dominantnim muškim dizajnerima cipela, svakako joj ide u korist. Ona dizajnira oslanjajući se na vlastito iskustvo nošenja visokih potpetica i prilikom kreiranja modela insistira prije svega na njihovoj udobnosti.

Jer njeni dani su dugi, snimanja znaju trajati i po deset sati, što svakako podrazumijeva i nošenje udobnih cipela. Loša iskustva sa visokim potpeticama motivirala su je da počne kreirati cipele. Svaka žena poznaje takve situacije: u toku večere u restoranu, krišom se skidaju štiklice ispod stola. Ili je povratak kući na leđima partnera, budući da stopala neizdrživo bole… Interesantna je činjenica da u zadnje vrijeme ima sve više žena koje dizajniraju cipele, npr. Charlotte Olympia i Laurence Dacade. Marc Jacobs je u jednom intervjuu nedavno izjavio da su najbolji dizajneri žene, jer se vlastite kreacija trebaju isprobati na sebi kako biste znali da li ste nešto dobro napravili.

Tabitha_1

Srce od zlata

Zvuči kao veoma komplikovan zadatak da se iz perspektive stilistice pregledaju sve revije, razmišlja o kolekcijama Dolce & Gabbana, a u isto vrijeme svježe gleda vlastiti dizajn, bez utisaka o radovima drugih kreatora. Tabitha kaže da to za nju nije problem. “Stalno ‘mijenjam glave’. Imam raznih: moja mama, moj Vogue, moja dizajnerska glava.” To je naučila kada je radila za Calvin Klein, kao i za McQueen. Tada nije smjela ni sa kim pričati o poslu i na taj način savladala je vještinu racionalnog pristupa radu. Smatra da je multitasking njena najjača karakteristika. Sve što dotakne pretvori se u zlato. Čak je to i njeno srce dokazalo. Nedavno je dizajnirala kolekciju za Toms – za svaki prodati par cipela jedno dijete u siromašnoj zemlji dobilo je na poklon jedan par cipela. Pristala je na ovu suradnju ne radi ljubavi prema modi, već zato što je majka.

Nakon što se dokazala kao dizajnerica cipela, postavljeno joj je pitanje, koje se samo po sebi nameće, a to je želi li sada dizajnirati torbe i druge aksesoare. Tabitha je odgovorila uz zarazan smijeh: “Ko zna…”