Od 8. novembra 2016. do 8. januara 2017. godine, filmski talenti mogu prijaviti svoje radove na Takmičenje kratkih filmova u okviru Let's Cee Film Festivala. Uz dvije atraktivne glavne nagrade, deset finalistkinja i finalista dobiće poziv u Beč i ostvariti učešće u novoj Let's Cee akademiji za talente.

Konkurs je otvoren za rediteljke i reditelje do 35 godina starosti iz Centralne i Istočne Evrope, regije Kavkaza, Turske i Austrije, a tema takmičenja kratkih filmova 2017. je “Svijet u tranziciji”.

Materijal ne smije prelaziti trajanje od 30 minuta. Obrazac za prijavu mora biti ispunjen u potpunosti sa svim relevantnim informacijama. Zbog sve većeg broja prijava svake godine od sada će se naplaćivati naknada za obradu od 10 eura po filmu.

Više informacija o uslovima učešća možete pronaći ovdje, a sve što trebate znati o prijavljivanju filmova ovdje.

Svijet u tranziciji

Postoji mnogo razloga za strah od nepoznatog u budućnosti: pogoršanje krize međunarodnog finansijskog sistema, klimatske promjene, migracije uzrokovane siromaštvom i ratom, nastajanje (desničarskih) populista u svijetu, uzdrmanost Evropske unije do temelja nedavnim Brexitom, konstantno intenziviranje centralnih problema, značajni potresi na tržištu rada i ispadi hiperkapitalizma, izumiranje vrsta i prenaseljenost, big data i državni nadzor, hakerski napadi i međunarodni terorizam.

Da li su ti strahovi opravdani? Promjene koje zamjenjuju uobičajenu stabilnost mnogi ljudi smatraju prijetećim. Sasvim sigurno, “Svijet u tranziciji” ne mora nužno izazvati samo rizike, već stvarati nove mogućnosti kao što je senzacionalni napredak u digitalizaciji i medicini, kao i energetska revolucija. Šta je sa ogromnim trendom veganstva ili sklonosti za uštedu resursa? Šta je sa individualističkim tendencijama? Kako se društvo treba nositi sa ovim ogromnim izazovima u sadašnjosti i budućnosti? Kako svaki pojedinac treba da se nosi sa njima? Da li je situacija beznadežna ili samo ozbiljna, ili to jednostavno znači da nove izazove prihvatimo s više hrabrosti i samopouzdanja? Možda čak s humorom?

Tema takmičenja može se implementirati u filmovima na različite načine: interpersonalne, socijalne, političke, pravne ili kulturne. Izbor je na autorima i autoricama. Drugim riječima, sve je dozvoljeno dok tema dovodi do dobrog projekta, odnosno umjetničkog djela.

Nakon predstavljanja svih takmičarskih filmova tokom Festivala, međunarodni žiri će proglasiti dobitnika glavne nagrade Takmičenja kratkih filmova, odnosno 1.500 eura i Urania figure, na ceremoniji dodjele 25. marta 2017. godine u kinu Urania, a osim toga, svaki kratki film prikazan na festivalu imaće priliku osvojiti nagradu publike u iznosu od 1.500 eura.