Svečano otvaranje drugog Internacionalnog festivala književnosti Bookstan biće upriličeno večeras, 4. jula, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u 20.30 sati, nakon čega slijedi razgovor Hanifa Kureishija, zvijezde drugog Bookstana i Johna Freemana, američkog uglednog kritičara i jednog od osnivača Bookstana.

Hanif Kureishi, rođen 1954. godine u Bromleyu, Južni London, u Velikoj Britaniji, britanski je romasijer, dramski pisac, scenarist i režiser. Njegov scenarij “My Beautiful Laundrette”/”Moja lijepa perionica”, za film u režiji Stephena Frearsa, bio je nominovan za Oscara i dobio nagradu njujorških filmskih kritičara. Roman “Buda iz predgrađa” osvojio je nagradu Whitbread za najbolji prvi roman, te ekraniziran kao mini-serija u produkciji BBC, s muzikom Davida Bowiea. Među ostalim Kureishijevim djelima izdvajaju se romani “Intimnost”, “Da ti nešto kažem” i “Crni album”.

John Freeman, rođen 1974. u Clevelandu, američki je pisac i književni kritičar. Freeman je osnivač i urednik novog polugodišnjeg književnog časopisa “Freeman’s” i autor “The Tyranny of E-mail: The Four-Thousand Year Journey to Your Inbox”/”Tiranija e-maila: četiri hiljade godina putovanja do vašeg inboxa”, “How to Read a Novelist”/”Kako čitati romanopisca”, te zbirke pjesama “Maps”/”Mape”. Urednik je knjige “Tales of Two Cities: The Best and Worst of Times in Today’s New York”/”Priča o dva grada: najbolja vremena i najgora vremena današnjeg New Yorka”. Bio je urednik “Grante”, časopisa novih književnih glasova, predsjednik Nacionalnog udruženja kritičara i glavni moderator prvog bh. književnog festivala Bookstan. Izvršni je urednik Literary Huba i predavač na njujorškoj New School.

Program Bookstana počeo je u 12 sati predstavljanjem knjiga dvije Buybookove autorice, Adise Bašić i Amile Kahrović-Posavljak u okviru programa Savremena bh. književnost, u bašti knjižare Buybook. Riječ je o tek objavljenim djelima, knjizi priča “A ti zaključaj” Adise Bašić i romana “Smrtova djeca” Amile Kahrović-Posavljak.

Adisa Bašić (1979) objavila je četiri zbirke pjesama (“Havine rečenice”, “Trauma market”, “Promotivni spot za moju domovinu” i “Motel neznanih junaka”), a njena poezija je uvrštena u sve novije izbore bosanskohercegovačkog pjesništva. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predaje poeziju i kreativno pisanje. Piše disertaciju o komičnom pristupu erotskoj ljubavi u južnoslavenskoj lirici. Ovo je njena prva knjiga priča.

Amila Kahrović-Posavljak rođena je u Sarajevu 1984. godine. Nakon završenog studija književnosti i magisterija nauka iz književne povijesti radila je kao novinarka. Autorica je više radova iz oblasti književnih teorija i interpretacija u prestižnim svjetskim časopisima indeksiranima u relevantnim bazama podataka. Napustila je novinarstvo da se potpuno posveti književnosti.  Dobitnica je nagrade “Mak Dizdar” za zbirku pjesama “Koščice”.  “Smrtova djeca” joj je prvi roman.

Program je nastavljen u 13.30 predstavljanjem izdavačke kuće Synopsis i njenih autora Envera Kazaza i Elvedina Nezirovića.

Enver Kazaz, rođen 1962. u Kamenici, bio je član redakcije nekoliko književnih časopisa, te urednik u izdavačkoj kući Zoro i glavni urednik časopisa Lica. Najznačajnija djela su mu: “Musa Ćazim Ćatić – književno nasljeđe i duh moderne”, “Morfologija palimpsesta”, “Antologija bosanskohercegovačke pripovijetke XX vijeka” (koautorstvo s Ivanom Lovrenovićem i Nikolom Kovačem), “Neprijatelj ili susjed u kući, rat i priče iz cijelog svijeta” (koautorstvo s Ivanom Lovrenovićem), “Unutarnji prijevodi” (koautorstvo s Davorom Beganovićem). Njegove književnohistorijske studije i eseji prevedeni su na engleski, njemački, poljski, mađarski i bugarski, i uvršteni u više međunarodnih naučnih zbornika.

Elvedin Nezirović, rođen 1976. u Mostaru, diplomirao je na Pedagoškoj akademiji i Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Objavio je zbirke poezije “Bezdan” i “Zvijer iz hotelske sobe”, zbirku priča “Toliko o tome” i roman “Boja zemlje”. Živi i radi u Mostaru.

Program prvog dana Bookstana nastavlja se u 15 sati na Akademiji likovnih umjetnosti, prvim okruglim stolom s partnerima i predstavljen ICORN.

ICORN (The International Cities od Refuge Network) je nezavisna organizacija gradova i regija koje nude utočište piscima i umjetnicima u opasnosti, unapređujući slobodu govora, braneći demokratske vrijednosti i promovirajući internacionalnu solidarnost. ICORN će u razgovoru kojim moderira književnica Šejla Šehabović predstaviti Marianne Hovden i Anželina Polonskaja.

Marianne Hovden, rođena 1977, vodi programe ICORN-a, međunarodne mreže gradova koji nude utočište ugroženim piscima i ostalim umjetnicima. Odgovorna je za prijave progonjenih umjetnika na rezidencijalne programe ICORN-a i tokom procesa procjene usko sarađuje s istraživačima, a potom s gradovima članovima mreže ICORN predstavlja umjetnike čije su prijave prihvaćene. Hovden radi u ICORN-u od 2010. godine; prethodno je bila zadužena za finansije, komunikaciju i organizaciju internacionalnih sastanaka. Diplomirala je psihologiju, a magistrirala sociologiju. Njena magistarska teza fokusira se na žene, migraciju i radnička prava, a njeno istraživanje je dovelo do promjene relevantnog norveškog zakona.

Anželina Polonskaja, rođena 1969. u Malahovki, nedaleko od Moskve, autorica je osam zbirki poezije i jedne zbirke kratkih priča. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, i članica Društva pisaca Moskve i PEN Centra Rusije. Godine 2015. napušta Rusiju zbog prijetnji kojima je bila izložena nakon što je na svom blogu objavila svoje političke stavove. Napadali su je i zbog njenog poetskog doprinosa oratorijumu Requiem za podmornicu KURSK, jer je potapanje te podmornice u Rusiji tabu tema.

U 17 sati, na Akademiji likovnih umjetnosti počinje program predstavljanja autorice koja piše na njemačkom jeziku, Nellje Veremej, s kojom će razgovarati Dragoslav Dedović, dok je gostovanje Abbasa Khidera otkazano zbog bolesti autora.

Nellja Veremej, rođena 1963. u Maikopu, Rusija, od 1994. godine živi u Berlinu. Objavila je romane Nach dem Sturm/Poslije oluje i Berlin liegt im Osten/Berlin se nalazi na istoku, za koji je 2014. godine dobila nagradu Adelbert von Chamisso.

Program Bookstana možete naći ovdje.