Publika Sarajevskog ratnog teatra imat će priliku ponovo pogledati predstavu “Stanja šoka” u četvrtak, 19. maja u 20 sati.

Predstava je rađena prema tekstu Sama Sheparda, a predstavlja pozorišni rediteljski debi mlade rediteljice Mirne Dizdarević.  U predstavi igraju Izudin Bajrović, Adnan Hasković, Maja Salkić, Snežana Bogićević i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Adisa Vatreš-Selimović i kostimografiju Lejla Graho, dok muziku komponiraju Nedim Zlatar i Leo Šarić, a scenski pokret Emir Fejzić.

Autor ovog djela se bavi društvom i traumama koje su u svima nama, otvara pitanja o besmislu ratovanja i njegovim posljedicama na pojedinca i društvo u cjelini, te nas suočava sa stanjima šoka duboko ukorjenjenih u našim životima, koji nas grče svakodnevno, mijenjaju naš identitet a da toga nismo ni svjesni.

“Raditi prvu predstavu kao mlada rediteljica u BiH i u teatru kakav je SARTR je apsolutna privilegija i čast. Okružena sam ekipom profesionalaca i istinskim zaljubljenicima teatra. Shepardov komad “Stanja šoka”  je komad koji pripada Sarajevskom ratnom teatru. Radi se o ozbiljnom tekstu u kojem gledamo čitavo jedno društvo koje je u mentalnom rovu iz kojeg ne može da izađe. Postajemo taoci samih sebe i nalazimo se u traumatskom stanju koje kulja u nama i svaki čas čeka da eksplodira. S obzirom da je ovo moja prva predstava, veliki je izazov kada dobijete povjerenje iskusnih i izvrsnih glumaca, ali i čitavog autorskog tima koji zaista daje sve od sebe da kreira predstavu koja će se ticati svih nas”, rekla je Mirna Dizdarević, rediteljica.