Svjetlo dana će uskoro ugledati knjiga Before Frank fotografa Charlesa Moriartyja, u kojoj će se naći dosad neobjavljene fotografije Amy Winehouse, nastale prije izlaska njenog prvog albuma, Frank.

Knjiga je finansirana putem Kickstartera, te će se u štampi naći zahvaljujući prilozima fanova Amy Winehouse iz cijelog svijeta.

Moriarty je fotografisao devetnaestogodišnju Amy u dvije prilike, u Londonu i u New Yorku, a probrane fotografije će se naći u knjizi za koju će predgovor napisati dokumentarist Asif Kapadia, čiji je prošlogodišnji dokumentarni film o talentovanoj i prerano preminuloj pjevačici, Amy, osvojio Oscara i mnoge druge nagrade. Kapadia, između ostalog, piše: “Kroz godine sam vidio hiljade fotografija Amy, fotografija koje potpisuju sjajni fotografi iz cijelog svijeta, ali fotografije Charlesa Moriartyja se izdvajaju iz mase. Gledajući ih, osjetio sam da gledam pravu Amy, djevojku kakva je bila prije slave“.

Na ovim fotografijama pratimo Amy opuštenu, zdravu i nasmijanu, prije nego što su joj tabloidi počeli uništavati život i prije nego što je dospjela u probleme s ovisnošću.