Roditeljstvo je najljepše iskustvo ali i najveći izazov: novi roditelji i oni koje to tek čeka imaju bezbroj pitanja o porodici i životu s bebom. Kako bi identifikovao najčešća pitanja koja interesuju novopečene roditelje, Pampers je na svojoj Facebook stranici proveo istraživanje, u periodu od 18. februara do 1. marta, gdje su roditelji sami birali teme koje su za njih od najvećeg značaja. Na upitnik je odgovorilo i 138 roditelja iz BiH.

Istraživanje je pokazalo da bi većina roditelja, koji su odgovarali na pitanja iz Rumunije (33 posto) i BIH (30 posto), željela posavjetovati se sa ekspertom u vezi s vakcinama i grčevima u stomaku, dok roditelji koji su odgovarali na pitanja iz Bugarske i Srbije žele razgovarati o rutini spavanja svoje bebe. Tako je otkriveno da je većina ispitanih roditelja svjesna koliko je ustaljen i redovan san važan za bebin zdrav i sretan razvoj. Dokazano je da djeca koja razviju ispravnu naviku odlaska na spavanje i buđenja postižu više na testovima mentalnog razvoja u razdoblju šest mjeseci do jedne godine života.

Pampersovo istraživanje također je otkrilo da će se 61 posto roditelja koji su odgovarali na pitanja iz Srbije, 56 posto iz Rumunije i 43 posto iz BiH radije osloniti na profesionalni savjet eksperta, dok se 67 posto roditelja iz Bugarske, koji su učestvovali u kvizu oslanja na savjete drugih roditelja. 28 posto ispitanih roditelja iz BiH također se oslanja na savjete drugih roditelja sa socijalnih mreža i foruma.

Ovo istraživanje pokazalo je da iskustva drugih roditelja mogu biti dragocjena ljudima oko njih. Mame i tate se osjećaju sigurnije kada vide kako su druge majke i očevi prošli izazove s kojima se oni susreću u datom momentu. Iz ovog razloga Pampers je lansirao aplikaciju Pampers Zajednica roditelja, gdje mame i tate mogu razmjenjivati iskustva i savjete koji su im potrebni, ali i dobiti savjete eksperta.

Postoje milioni tipova roditelja. Postoje milioni načina za razvoj bebe. Postoje milioni pravaca na putu razvoja. Ali, kada je riječ o bebi, nisu važni milioni, važna je samo Vaša beba. Podijelite svoja jedinstvena iskustva sa roditeljima oko Vas.