Program 65. Međunarodnoga filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 5. do 15. bebruara,ove će godine proteći u znaku žena, s obzirom na to da će svoje nove filmove predstaviti velike glumačke zvijezde poput Juliette Binoche, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Helen Mirren i Lee Seydoux.

“Snažne žene u ekstremnim situacijama”, kako je rekao direktor Berlinala Dieter Kosslick, bit će u središtu mnogih od ukupno
četiristotinjak filmova koji će se prikazati na festivalu.

Jedanaestodnevni Berlinale otvorit će Juliette Binoche filmom “Nobody Wants the Night” u režiji Španjolke Isabel Coixet, u kojemu se francuska glumica pojavljuje u ulozi Josephine, žene istraživača Roberta Pearyja koja odlazi na Grenland u potragu za njim.

U službenoj konkurenciji bit će prikazano ukupno 19 filmova, među kojima je i film Nicole Kidman “Queen of the Desert” u režiji njemačkoga veterana Wernera Herzoga. Kidman glumi britansku špijunku i avanturistkinju Gertrude Bell, a uz nju se, u ulozi Lawrencea od Arabije, u filmu pojavljuje zvijezda vrlo popularne sage “Sumrak” Robert Pattinson.

Cate Blanchett predstavit će film “Knight of Cups”, priču o scenaristu koji pokušava otkriti uzroke niza neobičnih događaja, u kojemu uz nju glume Natalie Portman i Christian Bale. Film je režirao samozatajni američki redatelj Terrence Malick za kojega se Kosslick nada da će ove godine prošetati crvenim tepihom.

Buduća Bondova djevojka Lea Seydoux vraća se u Berlin s filmom “Dnevnik jedne sobarice” u režiji Benoit Jacqot po romanu Octavea Mirabeaua. Riječ je o trećoj filmskoj adaptaciji toga romana, nakon onih Jeana Renoira iz 1946. i Luisa Bunuela iz 1964.

Tu je, naposlijetku, i Helen Mirren čiji će film “Woman in Gold” biti prikazan izvan konkurencije. Film je režirao Simon Curtis, a Mirren se u njemu pojavljuje u ulozi Marije Altmann, Austrijanke koja je preživjela holokaust i deset se godina borila za povrat Klimtovih platna koje su nacisti oteli njezinoj obitelji.

Berlinale, festival nastao usred Hladnoga rata, svojim posjetiteljima nudi glamur velikih hollywoodskih produkcija, ali i filmove okrenute stvarnim problemima današnjice.

Ovogodišnja konkurencija, rekao je Kosslick, gledateljima nudi uobičajenu dozu anoreksije, vjerskoga fanatizma, zlostavljanja djece i mučenja. “Pogledate li vijesti, vidjet ćete da se naš program bavi glavnim današnjim društvenim i političkim pitanjima”, dodao je.

Tako će se u konkurenciji naći filmovi čileanskog redatelja Pabla Larraina “El Club” o četvorici svećenika upletenih u priču punu tajni i nasilja te poljske redateljice Malgorzate Szumowske “Body”, priča o policijskom istražitelju i samohranom ocu koji balansira između zahtjevnog posla i odgoja anoreksične kćeri.

Kao jedan od glavnih događaja na ovogodišnjem festivalu najavljen je i novi film iranskoga disidenta Jafara Panahija “Taksi” u kojemu redatelj kroz prozor taksija prikazuje svoju viziju današnjeg Teherana, a za Zlatnog medvjeda, koji će biti dodijeljen 14. februara, natjecat će se i dokumentarac “El Boton de nacar” Čileanca Patricia Guzmana koji snimajući krajolik svoje zemlje istražuje i njezinu povijest.

U službenoj selekciji bit će prikazani i filmovi “Chasukeovo putovanje” Japanca Sabua, “Veliki otac, mali otac i druge priče” Vijetnamca Phan Dang Dija, “Eisenstein in Guanajuato” Britanca Petera Greenwaya, “45 Years” Andrewa Haigha, “Aferim” Rumunja Radua Judea, “Als wir traumen” Nijemca Andreasa Dresena, “Pod elektricheskimi oblakami” Rusa Alekseja Germana, “Victoria” Nijemca Sebastiana Schippera i “Yi Bu Zhi Yao” Kineza Jianga Wena. Na festivalu će biti prikazani i prvi dugometražni filmovi Jayra Bustamantea “Ixcanul” i Laure Bispuri “Vergine giurata”.

Na 65. Berlinalu premijerno će biti prikazana i dva filma koja bi mogla ostvariti veliku gledanost u kinima, ali ni adaptacija romana E.L. James “50 nijansi sive” prodanog diljem svijeta u 100 milijuna primjeraka ni “Pepeljuga”Kennetha Branagha s Cate Blanchett, Stellanom Skarsgardom i Helenom Bonham Carter neće se natjecati za Zlatnog medvjeda.