Tužna vijest o smrti 56-godišnje irske pjevačice i aktivistice Sinéad O'Connor potresla je svijet.

Sinéad je svoju tešku životnu priču hrabro dijelila s javnošću u nadi da će pomoći drugima koji se bore s mentalnim problemima. Godine 2017. snimila je 12-minutni video u kojem je apelirala na važnost brige o ljudima koji pate od psihičkih problema.

Istaknula je da su takvi ljudi izuzetno ranjivi i da im je potrebna podrška. Nadala se da će njen emotivni govor doprijeti do nekoga ko će se osjetiti manje usamljeno i možda potražiti pomoć. Tom prilikom, Sinéad je otvoreno govorila o svojim vlastitim problemima, nastojeći destigmatizirati mentalne bolesti.

Pričala je o svom teškom djetinjstvu koje je obilježeno nasiljem i zlostavljanjem. Njeni roditelji su bili mladi kada su se vjenčali i dobili petero djece. Nakon razvoda, Sinéad je ostala s majkom koja je bila nesretna i nasilna. Iskusila je fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje od strane majke te je proživljavala strah i teror tokom cijelog djetinjstva.

Takav traumatičan život ostavio je ozbiljne posljedice na Sinéadinu osobnost. Postala je povučena i stidljiva, a s vremenom je postala i sklona problematičnom ponašanju. U adolescenciji je krala u trgovinama kako bi zadovoljila majčine zahtjeve za novcem.


Kroz sve ove teške trenutke, muzika je bila njeno jedino utočište i izlaz u zemlju mašte. Međutim, uprkos borbi, tragedija ju je i dalje pratila. Naime, njen 17-godišnji sin Shane u januaru 2022. godine izvršio je samoubistvo, što je doživjela kao neizmjeran gubitak.

Nakon Shaneove smrti, Sinéad je također završila u bolnici, boreći se s vlastitim suicidalnim mislima. Njena patnja i osjećaj krivnje bili su preveliki, a budućnost bez sina izgledala joj je beznadna.

Sinéadina hrabrost i borba za destigmatizaciju mentalnih bolesti ostat će zapamćena kao snažan doprinos svijetu, podsjećajući nas koliko je važno pružiti podršku i razumijevanje osobama koje se suočavaju s mentalnim problemima.

Tokom svoje karijere, Sinéad O'Connor je objavila deset studijskih albuma. Njen debitantski studijski album The Lion and the Cobra iz 1987. godine našao se na međunarodnim listama, a drugi album I Do Not Want What I Haven Got iz 1990. dobio je sjajne kritike i postao je njen najveći uspjeh, a prodat je u više od sedam miliona primjeraka.

Njen najpoznatiji singl Nothing Compares 2 U, koji je napisao Prince, proglašen je 1990. godine svjetskim singlom broj jedan na Billboard Music Awards.