Singapur je drugu godinu zaredom najskuplji grad na svijetu, otkrilo je istraživanje koje je proveo Economist Intelligence Unit.

Pet najskupljih gradova svijeta također su isti kao i prošle godine: Singapur slijede Pariz, Oslo, Zurich i Sydney. Prema izvještaju EIU-a, dosta je rijetka pojava da lista ostane nepromijenjena dvije godine zaredom. Ostali gradovi koji su se smjestili na prvih deset pozicija su Melbourne, Ženeva, Copenhagen, Hong Kong i Seul.

Izvještaj je uzeo u obzir 133 grada širom svijeta, koristeći cijene New Yorka kao osnovu, a samo istraživanje je osmišljeno tako da pomaže stručnjacima iz ljudskih resursa da izračunaju troškove života za zaposlenike koji putuju i temelji se na upoređivanju oko 160 proizvoda i usluga, uključujući hranu, piće, odjeću, stanarinu i troškove prevoza.

Ovo, međutim, ne bi trebalo uplašiti turiste, naglašava “Lonely Planet”, koji je Singapur stavio na samo čelo liste destinacija koje treba posjetiti u 2015. godini, zahvaljujući bogatoj kulturi i nacionalnoj kuhinji koju ovaj grad nudi.

Cijene namirnica su u Singapuru za 11 posto više nego u New Yorku, a odjeća je čak 50 posto skuplja. Komunalni troškovi su visoki jer se Singapur oslanja na struju i vodu iz drugih država, a troškovi prevoza su triput skuplji nego u New Yorku.

Na drugom kraju liste, među najjeftinijim gradovima su Karači, Bangalore, Karakas, Mumbai i Chennai, a Bukurešt je jedina evropska prijestonica na listi najjeftinijih gradova svijeta. Kako navodi EIU, premda su u Rumuniji i plate niske, troškovi života su srazmjerno niski.