Deveti Demofest završen je u subotu, 23. jula, proglašenjem dobitnika pobjednika i nastupima bendova Mando Diao, Bombaj štampa, ZAA i Nord. Prvu nagradu je osvojio sastav Seine iz Varaždina i Zagreba, koji je dobio priliku za snimanje i produkciju albuma u vrijednosti 5.000 eura. Druga nagrada, binska oprema u vrijednosti 2.000 eura, pripala je bendu Degeneza iz Beograda, a treća, binska oprema u vrijednosti 1.000 eura, grupi Letarg iz Koprivnice.

Prethodno je nagrada Plavi bas, koja se dodjeljuje najboljem basisti ili basistkinji u sjećanje na Igora Kašikovića Kaleta, uručena Maji Kolarić iz benda EoT. Kompanija Jack Daniel's je brendiranu gitaru poklonila Davidu Seferoviću iz grupe Degeneza, kao najboljem gitaristi u takmičarskom programu, dok je kompanija m:tel uručila laptop najboljoj novinarki, Mirni Pijetlović iz Glasa Srpske.

Završnicu Demofesta obilježila je i Bombaj štampa, koja se u Banjaluku vratila nakon 30 godina. Zbog toga se bend potrudio da priredi pravi spektakl, u čemu im je pomogla i raspoložena publika, koja se uželjela Branka Đurića Đure i njegovih kolega. Đuro im je uzvratio na svoj način, napravivši pravi šou uz mnogo interakcije sa svim prisutnima. Bombaj štampa je uspješno gradila atmosferu pjesmama kao što su „Ludnica“, „Dubrovački trubaduri“ ili „Mrak i ja“, da bi kulminacija bila dostignuta na kraju, kada su na red došle „Crveno“ i „Bolje letim sam“, tokom kojih je Kastel zaista eksplodirao.

Uslijedila je kraća pauza, kako bi u međuvremenu pristigli Mando Diao mogao da se pripremi, ali je publika imala strpljenja, koje se na kraju isplatilo. Šveđani su zbog radnog vremena festivala odsvirali skraćeni set, ali su uspjeli da u nešto više od sat vremena uklope sve zbog čega je ovaj sastav jedna od najaktuelnijih rock atrakcija današnjice. Od samog početka, članovi grupe su svojom međusobnom interakcijom i stalnim aktiviranjem publike ponovo podigli na noge umorne posjetioce, pa je već na pjesmi „The Band“ cijeli Kastel ponovo skakao u ritmu bubnjeva i rifova. Frontmen Bjorn Dixgard je najprije rasplesao publiku tokom numere „Down in the Past“, a potom sišao u prve redove i izgrlio se sa skoro svim osobama koje su satima stajale u prvom redu. Na bis su Mando Diao i posjetioci zajedno otpjevali megahit „Gloria“, da bi uslijedio desetominutni krešendo na pjesmi „Dance With Somebody“, kojom je na vrlo efektan i ujedno prikladan način zaključen deveti nastavak Demofesta, festivala koji je u 2016. godini ponovo pomjerio granice, kako sopstvene, tako i granice regionalne muzičke scene.