Sarajevski ratni teatar SARTR je uvijek pronalazio načine kako da krene u susret publici. I onda kada je uspio prvi izaći iz opkoljenog Sarajeva, ili u periodu kada je bio beskućnik i svako malo mijenjao adrese u svom gradu, ili gostujući po BiH i državama širom Evrope. Ovog puta, Sarajevski ratni teatar gostovanjem u Mostaru obilježava svoj 24. rođendan predstavom “Bio je lijep i sunčan dan” u režiji Tanje Miletić Oručević, koja je inspirisana sjećanjima građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine.

Sarajevski ratni teatar je, kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Ne samo da čuva uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmisati univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam i tim nasljeđem nastoji biti – mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprostavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo.

Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. maja 1992. godine na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, ing. Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumice, glumce i ine saradnice i saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad. U augustu 1992. SARTR je konstituisan kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 24. jula 1997. ulogu osnivača SARTR-a preuzeo je Kanton Sarajevo.