U petak, 4. septembra 2015. godine u 20 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH održat će se bh. premijera koncerta Sarajevska Hagada: Muzika knjige jedne od najboljih svjetskih harmonikašica, Merime Ključo.

Radi se o multimedijalnom performansu u kojem pored Ključo učestvuje i pijanista Seth Knopp, i koji je inspirisan nevjerovatnim putem koji je prošla Hagada, opisanim u knjizi Geraldine Brooks Ljudi knjige. Nakon rasprodate turneje u SAD, ovo je jedinstvena prilika da se priča o Hagadi ispriča upravo na mjestu gdje se ona i čuva- u Zemaljskom muzeju BiH. Koncert je dio građanske akcije Ja sam muzej kojom se poziva na rješenje statusa ove naučno-kulturne institucije.

Sarajevska Hagada: Muzika knjige sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španiji, u 14. vijeku preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Jevreja sa motivima Španije te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa savremenim kompozicijskim tehnikama.

Merima Ključo ističe: “Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i ‘egzodus’ koji sam zbog rata u BiH morala iskusiti. Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I sama sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi “ožiljak”, pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija Sarajevska Hagada: Muzika knjige je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz historiju.”

Merima Ključo, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (sa Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gošća-solistkinja sa orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.

Seth Knopp, klavir (Baltimore, MD, SAD) je umjetnički direktor Yellow Barna i osnivač i jedan od umjetničkih direktora programa za mlade umjetnike. Ujedno je i umjetnički direktor koncertne serije Soundings: New Music at the Nasher u Centru za skulpturu Nasher u Dallasu, Texas. Jedan je od osnivača i dobitnika nagrade Naumburg, Peabody Tria, rezidentnog ansambla Instituta Peabody pri Univerzitetu Johns Hopkins, gdje predaje na odsjeku za klavir i kamernu muziku.

Ulaz na koncert moguć je isključivo uz najavu zbog ograničenog broja mjesta. Za više informacija i potvrdu dolaska na koncert, kontaktirajte Ines Bulajić na 066/752-142.

Koncert Sarajevska Hagada: Muzika knjige je dio velike građanske akcije pod nazivom Ja sam Muzej koja se realizira se u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od strane USAID-a, te Fonda Otvoreno društvo BiH.

Koncert podržavaju i Sarajevska Pivara, BOR Banka kao i Narodno Pozorište Sarajevo.