Jedna od najboljih violinistica svoje generacije Alena Baeva nastupit će 13. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kada će zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom i pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića održati koncert u okviru 21. Sarajevskih večeri muzike (SVEM).

SVEM će ove godine biti održan od 12. do 16. maja, saopćeno je iz Fondacije za muzičke umjetnosti.

Ova ruska umjetnica je iznimnu reputaciju stekla redovitim solističkim nastupima s nekim od najznačajnijih svjetskih ansambala, poput orkestra Mariinsky teatra u Moskvi, Tokijskog simfonijskog orkestra, Njemačkog radijskog orkestra, Nacionalnog orkestra Belgije i Engleskog kamernog orkestra.

Kuriozitet je da će Alena Baeva sarajevski koncert svirati na znamenitoj “Molitor Stradivarius” violini koju je izradio čuveni graditelj violina Antonio Stradivari u Cremoni 1697. godine.

Ova iznimno očuvana violina u posjedu je ruskog kolekcionara koji ju je prošle godine ustupio Baevoj na korištenje. U proteklih 318 godina ova violina je promijenila brojne vlasnike, a najduže je, više od 70 godina, bila u posjedu mladog generala Napoleonove vojske Gabriel-Jean-Joseph Molitora i njegove porodice.

Kasnije je prodata kolekcionaru u Velikoj Britaniji, a 1989. u njezin posjed na aukciji kod Christie'sa dolazi američki violinista Elmar Oliveira, koji je na ovoj violini svirao do 1994. godine od kada je u vlasništvu Alberta Sterna.

Stern je na ovom instrumentu snimio dva albuma, da bi ga 2010. godine ponudio na aukciji na kojoj je prodat violinistici Anne Akiko Meyers za dotad rekodnih 3,6 miliona američkih dolara.

Alena Baeva će na sarajevskom koncertu na “Molitor Stradivarius” violini svirati zanimljiv program, a ulaznice za koncert po cijeni od 30 i 40 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.