U uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike, jednu od najcjenjenijih književnih nagrada na našim prostorima, za najbolji roman godine uvršteno je 11 naslova, a među njima je i knjiga banjalučke književnice Tanje Stupar Trifunović.

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu ove godine prijavljen je 161 roman.

Po mišljenju predsjednice žirija Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je obilježila 2014. Ona je ocijenila da se “romani pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na Facebooku, memoara vojnika i grešnika, ali svakoj od formi dominira stvarnost”.

Prvi roman višestruko nagrađivane književnice Tanje Stupar Trifunović tematizira majčinstvo.

U uži izbor uvršteni su: Oto Horvat “Sabo je stao” (Kulturni centar Novog Sada), Nikola Malović “Jedro Nade” (Laguna), Slavoljub Stanković “Prvaci sveta” (Geopoetika), Ivan Tokin “Najnormalniji čovek na svetu” (Samizdat B92), Milovan Marčetić “Knjiga o Beuku” (Čigoja štampa), Mileta Prodanović “Vitiligo” (Arhipelag), Tanja Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi” (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo), David Albahari “Životinjsko carstvo” (Čarobna knjiga, Beograd), Vukašin Štreker “Zabrana upotrebe vatre i vode” (Književna radionica Rašić, Beograd), Laslo Blašković “Razbrajalica” (Arhipelag) i Filip David “Kuća sećanja i zaborava” (Laguna).

Šezdeset prvi dobitnik NIN-ove nagrade biće proglašen 19. januara 2015.