Na petim Danima Mirka Kovača, u rovinjskom kinu Gandusio četvrti je put dodijeljena Nagrada Mirko Kovač u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, zanajbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nagrade za 2017. godinu dodijelio je žiri u sastavu Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović.

Za najbolje djelo mladog autora nagradu je dobio roman “Proleće se na put sprema” Bojana Krivokapića, u izdanju Red box iz Beograda.

Najboljom knjigom eseja proglašena je “Pušači crvenog bana” Svetislava Basare, u izdanju Lagune iz Beograda.

Za najbolji scenarij proglašen je “Kratki izlet” Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice, u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Nagradu za najbolji roman dobio je “Me'med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, u izdanju Frakture iz Zaprešića.

Semezdinu Mehmedinoviću nagrada Meša Selimović za najbolji roman

Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dijela za svaku kategoriju u iznosu od 5000 eura i povelje.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora bili su Dragan Markovina za knjigu “Između crvenog i crnog”, Vladimir Tabašević za roman “Tiho teče Misisipi” i Hana Jušić za scenarij “Ne gledaj mi u pjat”; za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak, “Leteći pilav”, Ivan Lovrenović, “Isus u Ahmićima”, i Ivan Čolović, “Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita”; za najbolji scenarij Vuk Ršumović, “Ničije dijete”, Ivona Juka, “Ti mene nosiš”, te Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov, “Dobra žena”; za najbolji roman bili su nagrađeni “Sabo je stao” Ota Horvata, “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera i “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine.