Niz je razloga zašto je tjestenina u vrhu omiljenih jela većine ljudi koje poznajete. Najprije, riječ je o održivoj namirnici koja stoji u dnu dvostruke prehrambene piramide, a na cijeni su i njena raznolikost odnosno mogućnost pripreme u bezbroj varijanti, činjenica da će vas lako zasititi i satima držati sitima, a svi znamo i da se radi o jednom od najcjenjenijih i najukusnijih jela na svijetu koje spaja ljude i dovodi prijatelje za trpezu.

Osim što je drugo ime za kvalitetnu tjesteninu, italijanski brend Barilla cijenjen je i poznat i po sosovima za tjesteninu koji su nastali na osnovu italijanske kulinarske tradicije kojoj je pridodata kreativnost i osluškivanje potreba savremenih kupaca.

Osim što se Barilla umaci prave od 100 posto paradajza uzgojenog i obrađenog u Italiji, te svježe ubranog bosiljka, jedina biljna ulja koja se upotrebljavaju za nastanak ovih sosova su ekstradjevičansko maslinovo ulje i visokooleinsko suncokretovo ulje. Oba ulja sadržavaju malo zasićenih masnoća i garantuju stabilnost proizvoda.

Sve to i više su nego dovoljni razlozi da za svoj najukusniji ručak pripremite Barilla špagete br. 5 s umakom Barilla Basilico i pirjanim povrćem.

Sastojci za 4 osobe:

Barilla Spaghetti br. 5                                    350 g

Umak Barilla Napoletana                             400 g

Tikvice                                                                70 g

Patlidžan                                                            70 g

Paprika babura                                                 70 g

Ekstradjevičansko maslinovo ulje                30 g

Češnjak                                                               1 češanj

Listovi bosiljka, nasjeckani peršin

Priprema:

Operite povrće, ocijedite ga i narežite na kockice. U neljepljivoj tavi zagrijte maslinovo ulje s očišćenim češnjem češnjaka. Izvadite češnjak i dodajte narezano povrće; pirjajte povrće dok se ne skuha, ali mora ostati hrskavo. Dodajte umak Barilla Basilico, zagrijte ga i ostavite da krčka nekoliko minuta kako bi preuzeo okus povrća.

U međuvremenu zakuhajte velik lonac vode; nakon što voda zakuha dodajte sol (otprilike 7 g po litri) i kuhajte špagete prema uputi na pakiranju. Odvojite nekoliko žlica vode od kuhanja, a zatim pažljivo ocijedite tjesteninu. Umiješajte špagete u umak i vodu od kuhanja na srednjoj vatri i pričekajte da se voda upije.

Poslužite vruće, pospite svježim listićima bosiljka i nasjeckanim peršinom prema vlastitu ukusu.

Više ideja za ukusne Barilla obroke, kao i savjeta za savršenu pripremu tjestenine i umaka, možete pronaći na Youtube kanalu Barilla Bosnia & Herzegovina.