Sastojci za četiri osobe:

Spaghetti br. 5 Barilla, 400 g

Pire od rajčice, 300 g

Mljevena govedina, 300 g

Krušne mrvice, 100 g

Parmezan, 100 g

Nasjeckan peršun, 1 kašika

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, 4 kašike

Češnjak, 1 češanj

Brašno, 1 kašika

Listići bosiljka

Sol i crni papar prema vlastitu ukusu

Priprema:

Za pripremu mesnih okruglica pomiješajte mljevenu govedinu s parmezanom, krušnim mrvicama, nasjeckanim peršunom i pola češnja fino nasjeckanog češnjaka. Začinite solju i paprom, dobro promiješajte i rukama oblikujte okruglice od mesa.

Pažljivo uvaljajte mesne okruglice u bijelo brašno tako da ih potpuno prekrije; uklonite višak brašna i popecite mesne okruglice u tavi na dvije kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja tako da posmeđe. Maknite s vatre.

U velikoj tavi zagrijte druge dvije kašike maslinovog ulja s polovicom češnja češnjaka. Izvadite češnjak, dodajte pire od rajčica i pažljivo kuhajte pet minuta. Začinite solju i paprom prema vlastitu ukusu, zatim dodajte mesne okruglice, kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.

Zakuhajte vodu, nakon što zakuha dodajte sol (7 g po litri) i kuhajte Spaghette prema uputama na pakovanju. Procijedite ih kad postanu al dente, pomiješajte s umakom i poslužite s mesnim okruglicama.

Ukrasite svježe nasjeckanim peršunom, naribanim parmezanom i listovima svježeg bosiljka prema vlastitu ukusu.

Posjetite službenu stranicu Barilla.