„Mozak upravlja tijelom kao dirigent koji upravlja orkestrom. Duboko lokalizovani tumori, za razliku od drugih tumora na mozgu, ranije nisu mogli da se operišu i zahtijevaju mnogo više iskustva od onih „na površini“. Iskusni hirurzi bolnice Acıbadem, opremljeni novim tehnologijama, uklanjaju tumore kod većine pacijenata sa uspješnim ishodom“, ističe prof. Memet Özek, načelnik Odjeljenja pedijatrijske neurohirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade.

Tumori mozga se posebno manifestuju u djetinjstvu. Devedeset procenata tumora moždanog stabla, 85 procenata tumora hipotalamusa i 80 procenata tumora talamusa javljaju se u ovom periodu. Duboko lokalizovani tumor nalazi se ispod moždanih vijuga i da bi se došlo do njega potrebno je da se moždano tkivo malo „rastegne“. Pošto se radi o moždanom tkivu potreban je veliki oprez. I tu je od presudne važnosti, pored iskustva hirurga, i savremena tehnologija.

Tri vrste tehnologije se koriste u tim slučajevima – sistem za inoperativno praćenje, intraoperativna magnetna rezonanca i savremene ultrazvučne tehnike, navodi prof. Memet Özek.

Sistem za intraoperativno praćenje služi za sprječavanje oštećenja tkiva tokom operativnog zahvata i njega koriste samo obučeni neurofiziolozi. Postoje funkcije među venama mozga koje se nalaze na mjestima prelaska. Na primjer, u moždanom stablu postoji jedro mišića koji pomjeraju lice. Teoretski lokacija ovog jedra je poznata, ali kada je u blizini i tumor, jezgro može biti pomjereno u desno ili lijevo. Sistem pomaže da se njegova lokacija definitivno utvrdi, tako da tumor može uspešno da se odstrani i izbjegne paraliza lica nakon operacije.

Intraoperativna magnetna rezonanca se već osam godina primjenjuje u bolnici Acıbadem. Snimak ovom magnetnom rezonancom pravi se još na operativnom stolu, dok je operacija u toku. Snimak unutrašnjosti mozga otkriva i najmanje, neprimjetne dijelove i time ljekarima otvara prostor za odluku o tome da li su potrebne dodatne operacije dok je pacijent još uvijek na operativnom stolu.

Upotreba ultrazvučnih tehnika tokom operacije također doprinosi njenom uspjehu. Ove tehnike omogućavaju praćenje pomjeranja tkiva.

Više informacija na ovu temu potražite ovdje.

O Acıbadem Healthcare Groupi

Acıbadem Healthcare Group, koja je brzo rasla od 1991. godine i postala jedna od vodećih institucija u Turskoj u oblasti privatnih zdravstvenih usluga, pravi globalni korak naprijed 2012. godine saradnjom sa IHH Healthcare Berhad, jednom od najvećih grupacija na Dalekom istoku. Acıbadem – koji obuhvata 21 bolnicu i 16 ambulantnih ustanova – ovim ugovorom postao je drugi najveći lanac zdravstvenih ustanova u svijetu pod pokroviteljstvom IHH Healthcare Berhad. Svake godine brojni pacijenti iz različitih krajeva svijeta dolaze u Tursku i biraju Acıbadem.

Sve bolnice u okviru grupacije zadovoljavaju svjetske standarde, a ističu se i centrima izuzetnosti. Jedanaest centara za rak (hirurgija, radioterapija, hemoterapija), 16 centara za srce (kardiologija za djecu i odrasle i kardiohirurgija), 13 centara za vantjelesnu oplodnju (neplodnost – IVF), pet centara za presađivanje organa (jetra, bubrezi, koštana srž), devet centara za kičmu, 18 centara za dojke, devet centara za gojaznost, pet centara za anorektalne bolesti, jedan centar za sportsku medicinu akreditovan od strane FIFA, deset centara za nuklearnu medicinu i šest centara za robotsku hirurgiju – koji svi imaju nacionalne i međunarodne akreditacije kao kvalifikovani centri zahvaljujući naprednoj tehnološkoj opremi i stručnjacima koji imaju ozbiljno iskustvo u svojim poljima.