U nedjelju, 19. aprila u 19 sati u foajeu Sarajevskog ratnog teatra premijerno će biti prikazan film “Puževa supa”. Režiju za ovaj film potpisuje mladi i talentovani režiser Benjamin Konjicija koji ujedno potpisuje i scenarij, kameru, zvuk i montažu filma. U filmu glume Ada Konjicija, Aldin Karahasanović, Hanna Zuković, Irnis Šljivo, Emina Murselović, Benjamin Konjicija i Dino Salihagić (glas). Ulaz je slobodan.

O filmu

Trinaestogodišnja djevojčica Silvia nasljeđuje malenu kuću u šumi daleko od civilizacije, nakon smrti njene prabake. Silvia nije zainteresirana za svoje nasljedstvo, sve dok se ne zaljubi u savršenstvo prirode, koja okružuje kuću. Odlučuje da tu ostane, ne znajući da u njoj već živi Kokleo, jako neobičan mladić, koji ima veliku opsesijom puževima, stvorenjima koje većina smatra beznačajnim, ali on im pridaje ogroman značaj. Kokleo, iako se naizgled ne čini posebno bistar, u svojim razgovorima sa Silviom pokazuje izričitu dubokoumnost, a s njom razgovara i o svom traumatičnom djetinjstvu. Situacija postaje komplikovanija kada Silvia saznaje da je za smrt njene prabake neko odgovoran, a sva sumnja je upućena na Koklea.

O autoru

Benjamin Konjicija je učenik trećeg razreda Četvrte gimnazije Ilidža. Snimanjem filmova se bavi već pet godina i u tom periodu je snimio oko 17 filmova. Prije dvije godine snimio je film “Drakula”, koji je javno prikazan na promociji filma u kulturnom centru Yunus Emre u Fojnici. Benjaminov kratki film “Zlatna kantica” iz 2014. je u sklopu programa Punk Cinema u organizaciji Operacije Kino prikazan na 20. Sarajevo Film Festivalu, a film “Rihterova skala” iz iste godine njegov je do sada najuspješniji film. Osim što je prikazan na promociji u Multimedijalnom centru Ilidža, također je učestvovao na festivalu Video und Filmtage u Beču, gdje je nagrađen kao jedan od najboljih filmova na festivalu.