U Vinskoj galeriji Vukoje će se u srijedu, 16. augusta 2017. od 19 do 23 sata održati Prvi salon Žilavke, prvi i jedinstveni događaj na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Stara hercegovačka autohtona sorta Žilavka konačno je dobila manifestaciju samo u svoju čast. Riječ je o prvom vinskom događaju ove vrste na kojem će se predstaviti isključivo proizvođači vina od sorte koja je svojevrsni simbol vinarstva u Hercegovini i čiji vrhunski dometi posljednjih godina privlače pažnju ljubitelja vina u čitavom svijetu.

Salon Žilavke je ekskluzivan događaj koji će hedonistima, ljubiteljima vina, vinskim novinarima te regionalnim somelierima i restoraterima omogućiti da na jednom mjestu i u isto vrijeme razmijene svoja znanja, iskustva i ljubav prema toj veličanstvenoj kapljici, Žilavki. S obzirom da je ovo zemlja koja ima vino u imenu, ne može se napustiti Hercegovina bez da se proba njeno lokalno vino, zar ne? A glavna autohtona sorta vina proizvedena u Hercegovini je Žilavka, voćno bijelo vino snažno po temperamentu.

Na manifestaciji će biti predstavljeno više od 60 etiketa najpoznatijih vinarija Bosne i Hercegovine. Svoje vinske carice predstavit će, između ostalih, Podrumi Vukoje 1982, Vinarija Marjanović, Vinarija Sekulović, Vinarija Škegro, Vinarija Ratković, Vinarija Anđušić, Podrum Delić, Podrum Aćimović, Podrum Begić, Podrumi Ostojić-Monako 2000, Podrum Vilinka, Podrum Manastira Tvrdoš, Vinarija Anđelić, Vino Brkić, Vinogradi Nuić, Podrum Rozić…

Za vrijeme održavanja manifestacije, koju će pratiti domaći, regionalni i svjetski mediji, prisutni će moći probati i delicije najpoznatijih bh. proizvođača među kojima su i Mljekara Baković Livno (Livanjski ovčiji sir), Barillo Trebinje (koziji sir), Zlatni Bor Foča (Zlatni sir), Mljekara Miroslav Glogovac Nevesinje (sir iz mješine), Poljoprivredno gazdinstvo Govedarica Gacko (rolovani gatački sir), Mljekara Pađeni Bileća (Lepeza sireva), Pro milk Prozor (Prozorski sir), Jokanović Tuli Trebinje (Trebinjski pršut), Tropic ribarstvo Banja Luka (kalifornijska pastrmka), Vinska Galerija Vukoje, Trebinje (Delicije chefa Nihada Mameledžije).

Prostorom Vinske galerije za vrijeme održavanja Prvog salona Žilavke širit će se mirisi tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje, koja će biti prošarana i evropskim uticajima zahvaljujući najpoznatijem bh. chefu, Nihadu Mameledžiji. Službena voda za vrijeme održavanja Prvog salona Žilavke je Vitinka Kozluk.